Nejčastější chyby během zaváření, určitě se jim vyhněte

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Každý, kdo se stará o chod domácnosti, by měl nejen umět dobře vařit. Důležité je se také správně připravit a zásobit na zimu. Zavařování není nic složitého. Stačí jen dodržet stanovený recept a nemůžete nic zkazit. Přesto mnoho lidí během tohoto procesu dělá chyby.

Jak může špatné zavařování ohrozit naše zdraví

Zaváříte s peckami nebo semínky? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Často totiž obsahují kyselinu hydrokyanidovou, která se během skladování uvolňuje do zavařeniny. Dejte si na to pozor. Může totiž způsobit otravu a oslepnutí. Čemu se dále vyhnout?

  • aspirinu
  • shnilým kusům ovoce
  • opakovanému sterilizování poškozené sklenice

Toto nikdy nedělejte

Aspirin obsahuje kyselinu, která nesmí přijít do styku s rajčaty nebo okurkami. Pokud ho přidáte pro lepší zavařování do sklenice s těmito potravinami, dojde mezi nimi k reakci, která může vážně poškodit váš trávicí trakt a celý zažívací systém. Často vyvolá silnou alergickou reakci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zkažené ovoce a zeleninu vždy vyhazujte

Nejeden z nás tento hřích někdy udělal. Spousta lidí se totiž domnívá, že se zavařováním plíseň odstraní a potravině vlastně nic není. Do zavařenin proto často přidáváme trochu zkažených plodin. Není totiž pravda, že při vysoké teplotě všechny bakterie zmizí. Během procesu hniloby se v plodině množí mykotoxiny, které zůstávají i po vyvaření. Dejte si na ně pozor, jelikož způsobují rakovinu. Pokud to jde, plíseň odkrojte. Pokud je jí příliš mnoho, plodinu musíte vyhodit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

To samé platí o poškozených již zavařených sklenicích. Někteří lidé si myslí, že pokud takovou sklenici opětovně zavaří na vysokou teplotu, zničí se všechny bakterie a vše je v pořádku. Opak je pravdou. Opakovaná sterilizace může vést až k otravě. Rozhodně jí plíseň nezničíte. Chraňte své zdraví a takovou sklenici raději vyhoďte. Zdravotní riziko za to opravdu nestojí.