Každá sklenice domácích okurek v sobě nese příslib křupavosti a chuti. Proto je důležité celý proces zavařování nepokazit a dosáhnout tak co nejlepších výsledků.
Okurky, neopěvovaní hrdinové salátové mísy, jsou něčím víc než jen osvěžující svačinkou. Tyto zelené skvosty mají bohatou historii, která se táhne napříč kontinenty a kuchyněmi. Původně se pěstovaly v Indii před zhruba 3 000 lety, ovšem odtud si našly cestu do pokrmů po celém světě – od křupavých vložek v americkém sendviči až po jemné plátky v japonském sushi.
Co vědět o okurkách
A protože mají nejen nízký obsah kalorií, ale nabízí také mnoho vitamínů a vody, jsou ideální potravinou pro hydrataci a zdraví. Nyní se však vrhneme na jejich nejslavnější kulinářskou proměnu – nakládání.
Zázrak jménem voda
Při nakládání okurek může typ vody, kterou použijete, rozhodnout o dokonalosti finálního produktu. Jaký je mezi jednotlivými druhy rozdíl?
- Tvrdá vs. měkká voda: Měkká voda je obecně pro nakládání vhodnější, protože neobsahuje minerály, které by mohly narušit celý proces a zakalit nálev. Tvrdá voda, která obsahuje velké množství vápníku a hořčíku, může někdy způsobit, že nakládaná zelenina bude příliš tvrdá nebo dokonce změní barvu, jak píše web WikiHow.
- Chlorovaná voda: Voda z vodovodu často obsahuje chlor, který může bránit procesu nakládání a ovlivnit chuť. Pokud je pro vás jedinou dostupnou možností, nechte ji přes noc odstát, aby se chlor odpařil, nebo ji před použitím převařte a nechte vychladnout.
- Filtrovaná nebo destilovaná voda: Tyto metody jsou nejbezpečnější, pokud chcete, aby vaše okurky zůstaly křupavé a bez jakýchkoliv nežádoucích podchutí. Destilovaná voda neobsahuje minerály a zaručuje, že nic nenaruší kyselost nebo chuť octa nebo nálevu.
Horká vs. studená voda při nakládání
Teplota vody je také velmi důležitá. Hraje totiž zásadní roli pro typ nálevu, který připravujete. Co si tedy v jaké situaci vzít k ruce?
- Horká voda je ideální pro rychlé nakládání, protože se v ní připravuje nálev, kterým se okurky přelévají, což podle webu iPrima urychluje proces nakládání. Tato metoda je ideální pro ty, kteří chtějí mít okurky hotové během chvilky.
- Studená voda smíchaná se solí vytváří prostředí příznivé pro růst dobrých bakterií. Tento pomalý proces umožňuje plnější rozvinutí chutí, což vede k bohatší a komplexnější chuti.