Jak na nejlepší nálev na zavařování okurek. Důležitý je především výběr vody

Každá sklenice domácích okurek v sobě nese příslib křupavosti a chuti. Proto je důležité celý proces zavařování nepokazit a dosáhnout tak co nejlepších výsledků.

Pokud chcete při zavařování úrody opravdu uspět, neměli byste zapomínat na osvědčený trik našich babiček i Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0
                   

Okurky, neopěvovaní hrdinové salátové mísy, jsou něčím víc než jen osvěžující svačinkou. Tyto zelené skvosty mají bohatou historii, která se táhne napříč kontinenty a kuchyněmi. Původně se pěstovaly v Indii před zhruba 3 000 lety, ovšem odtud si našly cestu do pokrmů po celém světě – od křupavých vložek v americkém sendviči až po jemné plátky v japonském sushi.

Co vědět o okurkách

A protože mají nejen nízký obsah kalorií, ale nabízí také mnoho vitamínů a vody, jsou ideální potravinou pro hydrataci a zdraví. Nyní se však vrhneme na jejich nejslavnější kulinářskou proměnu – nakládání.

Z úrody rajčat lze udělat i 50 sklenic opravdu jednoduché a chutné omáčky

Už žádný kupovaný kečup, domácímu z vlastních rajčat se jen těžko může rovnat

Zázrak jménem voda

Při nakládání okurek může typ vody, kterou použijete, rozhodnout o dokonalosti finálního produktu. Jaký je mezi jednotlivými druhy rozdíl?

  • Tvrdá vs. měkká voda: Měkká voda je obecně pro nakládání vhodnější, protože neobsahuje minerály, které by mohly narušit celý proces a zakalit nálev. Tvrdá voda, která obsahuje velké množství vápníku a hořčíku, může někdy způsobit, že nakládaná zelenina bude příliš tvrdá nebo dokonce změní barvu, jak píše web WikiHow.
  • Chlorovaná voda: Voda z vodovodu často obsahuje chlor, který může bránit procesu nakládání a ovlivnit chuť. Pokud je pro vás jedinou dostupnou možností, nechte ji přes noc odstát, aby se chlor odpařil, nebo ji před použitím převařte a nechte vychladnout.
  • Filtrovaná nebo destilovaná voda: Tyto metody jsou nejbezpečnější, pokud chcete, aby vaše okurky zůstaly křupavé a bez jakýchkoliv nežádoucích podchutí. Destilovaná voda neobsahuje minerály a zaručuje, že nic nenaruší kyselost nebo chuť octa nebo nálevu.
Otočení horké sklenice pomáhá vytvořit uvnitř potřebné vakuum iZdroj fotografie: Depositphotos
Osvojte si tuto starou metodu konzervace a experimentujte s různými recepty a technikami. Uvidíte, že vaše nakládané okurky budou letos perfektní.

Horká vs. studená voda při nakládání

Teplota vody je také velmi důležitá. Hraje totiž zásadní roli pro typ nálevu, který připravujete. Co si tedy v jaké situaci vzít k ruce?

  • Horká voda je ideální pro rychlé nakládání, protože se v ní připravuje nálev, kterým se okurky přelévají, což podle webu iPrima urychluje proces nakládání. Tato metoda je ideální pro ty, kteří chtějí mít okurky hotové během chvilky.
  • Studená voda smíchaná se solí vytváří prostředí příznivé pro růst dobrých bakterií. Tento pomalý proces umožňuje plnější rozvinutí chutí, což vede k bohatší a komplexnější chuti.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro konzervaci zeleniny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články