Už žádný kupovaný kečup, domácímu z vlastních rajčat se jen těžko může rovnat

Domácí kečup si vyrobíte opravdu snadno. A podle ověřeného receptu se vám navíc zaručeně povede – nikdy ho už nekoupíte.

Z úrody rajčat lze udělat i 50 sklenic opravdu jednoduché a chutné omáčky i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Sezóna některých plodin se na zahradě už začíná pomalu chýlit ke konci – ovšem u jiných to ani zdaleka neplatí. Skvělým příkladem mohou být rajčata, která zvládají na záhonku plodit klidně do konce září a ve skleníku ještě mnohem déle. Pokud už však nedokážete vypěstovanou úrodu rozumným způsobem spotřebovat, pak si z nadúrody lahodných plodů jednoduše uvařte kečup. Je to snadné a díky vychytaným ingrediencím zachutná opravdu všem. A podle tohoto ověřeného receptu si se samotným postupem poradí i úplný začátečník. Zkuste a uvidíte sami.

Jak na přípravu domácího kečupu

Domácí kečup je poměrně pracný a příprava trvá trochu déle. Na druhou stranu obsahuje jen přírodní ingredience a tak víte, co jíte. Navíc je výborný a doma vždy po ruce. Pokud máte nadúrodu rajčat nebo malé děti, či jste prostě jen milovníci kečupu a nechcete konzumovat ten průmyslově vyráběný, máme pro vás recept. Uvidíte, že pro kečup už v obchodě nesáhnete. Na skvělý domácí kečup budete potřebovat:

  • zralá rajčata 4 kg
  • velké červené cibule 4 kusy
  • velké červené papriky nebo kápie 4 ks
  • velká červená jablka 2 kusy
  • chilli paprička 1 ks (chcete-li kečup pikantní)
  • hřebíček 4 kusy
  • bobkový list 2 velké kusy
  • čerstvě mletý černý pepř 1 lžička
  • sůl 1 a ½ lžičky
  • hnědý cukr 4 lžíce
  • hroznový ocet 150 ml
  • olivový nebo jiný rostlinný olej 200 ml
Zpracování rajčat iZdroj fotografie: Pixabay

Postup přípravy domácího kečupu

Jakmile máte všechny ingredience nachystány (opravdu se to vyplatí, nebudete pak muset odbíhat a hledat je po kuchyni), pak tak se pusťte do přípravy kečupu. Postačí vám k tomu 8 jednoduchých kroků.

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo, rajčata na menší kostky, papriku a jablka na kostičky.
  2. Připravte si vysterilizované menší sklenice a víčka, nejlépe šroubovací. Rozdělaná sklenice kečupu se tak bude lépe uchovávat.
  3. Na oleji osmahněte cibuli a česnek dozlatova, přidejte rajčata, papriky, jablka, celé koření a sůl, přilijte ocet a duste asi 40 minut do rozvaření.
  4. Přidejte cukr, mletý pepř a ještě chvíli povařte.
  5. Nyní směs odstavte, vylovte koření (když ho přidáte v sítku na koření, vyjmete ho pak najednou) a rozmixujte na hladkou hmotu. Pokud chcete úplně hedvábnou konzistenci, kečup propasírujte.
  6. Vraťte směs do hrnce, přiveďte ji znovu k varu a vařte dalších asi 20 minut, až bude mít kečup žádoucí hustotu. Během varu jej ochutnávejte a upravte dle své chuti (dosolte, dokořeňte, přislaďte či přikyselte). V téhle fázi se již kečup rád připaluje, takže poctivě míchejte.
  7. Horkým kečupem naplňte zahřáté sklenice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru alespoň na 5 minut. Nebo jej pro větší jistotu můžete zavařit na 80 °C 20 minut.
  8. Vychladlé sklenice uložte na suché, chladné a temné místo. Rozdělanou sklenici uchovávejte v lednici. A využít ho můžete i jinak.
Recept na domácí kečup – Zdravě a bez éček

Jaký je váš osvědčený recept na domácí kečup?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články