Nejlepší způsoby uchování hub: Zamrazení a sušení je klasika, vydrží čerstvé celý rok

Když nastane houbařská sezóna, může se stát, že budete mít více hub, než dokážete ihned spotřebovat. Zakonzervujte je.

Lesní hřiby můžete mít i na vlastní zahradě, potřebují ty správné podmínky i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mrazení a sušení jsou dvě vynikající metody uchovávání hub, které vám umožní vychutnávat si je po celý rok. Oba způsoby pomáhají zachovat jejich chuť, strukturu a nutriční hodnotu, pokud je zvládnete správně.

Mrazení hub: Zachování živin a praktické tipy

Mražení je jedním z nejjednodušších způsobů, jak uchovat houby a zároveň zachovat jejich výživové hodnoty. Trik však podle webu Mushroom spočívá ve způsobu zmrazení – zmrazení syrových hub může způsobit ztrátu jejich struktury a živin. Měli byste je proto před zmrazením blanšírovat nebo osmažit.

Blanšírování pro dlouhou trvanlivost hub

Houby důkladně očistěte a nakrájejte na kousky. Dejte vařit hrnec vody se špetkou soli a přidejte lžičku citronové šťávy, abyste zabránili změně barvy. Houby vařte v páře 2 až 4 minuty v závislosti na jejich velikosti.

Nasbírejte si šípky, jedlých druhů je mnohem více, než si myslíte. Jak a kdy je sušit, aby nám prospívaly?

Houby jsou díky své bohaté chuti a všestrannosti nezbytnou součástí mnoha pokrmů. Ty čerstvě nasbírané se proto vyplatí uchovat. iZdroj fotografie: Pixabay
Houby jsou díky své bohaté chuti a všestrannosti nezbytnou součástí mnoha pokrmů. Ty čerstvě nasbírané se proto vyplatí uchovat.

Poté blanšírované houby ihned přendejte do mísy s ledovou vodou na stejnou dobu, jakou jste je vařili v páře. Tím zabráníte jejich rozvaření a rozměklosti. Houby osušte na kuchyňské utěrce, z té je nasypte na plech a nechte hodinu zmrazit. Poté je přendejte do vzduchotěsných mrazicích sáčků nebo nádob. Takto připravené houby si zachovají své živiny a chuť a v mrazáku vydrží až šest měsíců.

Sušení hub je hračka

Pokud rádi používáte houby do polévek, dušených pokrmů nebo těstovin, pak můžete vsadit i na sušení, jak radí web StarTribune. Správně usušené houby mohou vydržet roky, pokud jsou skladovány na suchém místě, a v případě potřeby se krásně rehydratují.

Kopřivy sbírané na podzim v sobě ukrývají velkou sílu. Jak je správně sušit, aby vydržely opravdu dlouho a neztratily vitamíny?

Sušení hub je nejen způsob, jak tyto nádherné lesní nálezy uchovat, ale také zvýrazňuje jejich chuť. V jídle vás poté překvapí. iZdroj fotografie: Pixabay
Sušení hub je nejen způsob, jak tyto nádherné lesní nálezy uchovat, ale také zvýrazňuje jejich chuť. V jídle vás poté překvapí.
  • Houby očistěte a nakrájejte na rovnoměrné kousky, aby se sušily rovnoměrně.
  • V sušičce nastavte teplotu na 45-55 °C. V troubě použijte nejnižší nastavení teploty, ideálně kolem 65 °C.
  • V závislosti na tloušťce plátků hub může jejich úplné vysušení trvat 4 až 8 hodin.

Po vysušení je skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo vakuově uzavřených sáčcích. Sušené houby uchovávejte na chladném a tmavém místě, například ve spíži. A houby můžete také zavařit – ani to není nijak složité, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak uchováváte nasbírané houby vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články