Nevyhazujte zbytky zeleniny, bylinek či ovoce. Můžete si z nich vypěstovat vlastní neomezené zásoby čerstvých plodů

Chcete si užívat nekonečnou zásobu oblíbené bylinky, znovu vypěstovat ananas, nebo využít zelenou cibulku? Využijte následující návody pro zužitkování zbytků, které se mohou proměnit v nové a čerstvé potraviny.

Zdroj fotografie: Pixabay

Vlastní ovoce či zeleninu zvládnete jednoduše vypěstovat i v bytových podmínkách. Navíc k tomu nepotřebujete žádnou speciální sadbu, protože bohatě postačí obyčejné zbytky ovoce, bylinek či zeleniny. Ty se stanou základem pro další pěstování a snadno je opět využijete pro vlastní čerstvé potraviny.

Ananas

Jednou z potravin, kterou snadno obnovíte ze zbývající části, která se nekonzumuje, je ananas. Ponechte si vrchol a odlomte několik spodních listů. Důkladně očistěte zbývající část sladké dužiny. Následně vložte připravenou korunku z listů do vody a nechte tvořit kořeny. Ideální bude průhledná nádoba, kdy budete moci pozorovat, jestli se vaše snahy skutečně daří. Až kořeny povyrostou, zasaďte tuto rostlinku do substrátu pro pokojové rostliny a pěstujte. Bude sloužit hlavně jako okrasná pokojová rostlina, protože tvorba plodu by trvala zhruba 2 roky.

Zdroj obrázku: Pixabay

Bazalka

Máte pocit, že vaše bazalka už má to nejlepší za sebou? Novou si jednoduše vypěstujete z několika kousků starší rostliny. Stačí vzít zdravé, čerstvé a zhruba 10 cm dlouhé stonky, na kterých budou alespoň 3 lístky. V horní části ponechte 2 až 3 lístky a umístěte do vody na zakořenění. Pravidelně vyměňujte vodu a za zhruba dva až čtyři týdny můžete začít pozorovat tvorbu kořenů. Tehdy je ideální doba pro zasazení do truhlíku či květináče a těšení se na novou sklizeň lístků.

Zdroj fotografie: Canva

Jarní cibulka

Máte rádi nať z jarní cibulky a nechce se vám vyhazovat cibulku, když na ní může narůst nová nať? Stačí si koupit pár kousků a snadno si novou nať vypěstujete. Stačí malé cibulky ponořit do nádoby s vodou. Stačit bude pouze malé vrstva pro tvorbu kořenů. Až budou kořínky dostatečně velké, můžete cibulku přesadit do truhlíku či květináče a dál pokračovat v pěstování vlastní čerstvé natě.

Zdroj fotografie: Canva

Máta

Podobně dobře koření také máta. Snadno tak získáte víceméně neomezenou zásobu máty pro vytváření chutných a osvěžujících nápojů. Odstřihněte zhruba 8 až 10 centimetrů dlouhé stonky, na kterých budou lístky. Ponechte pouze několik vrchních lístků a ponořte do nádoby s vodou. Až se začnou tvořit kořeny, připravte si vhodné nádoby a nové rostlinky máte jednoduše zasaďte a pokračujte v pěstování.

Zdroj obrázku: Pixabay