Než přidáte vejce do jídla, zkontrolujte jejich trvanlivost. K tomu pomůže obyčejná voda

Existuje několik způsobů, jak zjistit čerstvost vajec – pomůže vám docela obyčejná voda, ale také váš zrak nebo sluch.

Jak využít vodu po vaření vajec i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vejce jsou základem mnoha kulinářských pokrmů a představují důležitý zdroj výživy a chuti. Před zařazením do receptů je však nutné zjistit jejich čerstvost, a to jak z chuťových, tak ze zdravotních důvodů. Díky různým dostupným technikám se pro spotřebitele stává rozpoznání trvanlivosti a kvality vajec snadno zvládnutelným úkolem.

Rozluštění data spotřeby a kvality vajec

Na každém obalu vajec je označení, které poskytuje informace o datu výroby a trvanlivosti. Vejce lze obvykle skladovat až 30 dní od data výroby, jak uvádí web AAzdraví. Po uplynutí této doby je však vždy důležité posoudit jejich stav fyzickou prohlídkou.

Důležitá je celistvost skořápky

Zkoumání stavu skořápky je prvním krokem při určování čerstvosti vejce. Bezvadná skořápka bez prasklin, trhlin a skvrn zajišťuje ochranu vejce před bakteriální kontaminací. Poškozená vejce jsou náchylnější k růstu bakterií a je třeba se jim vyhnout.

Jak využít vodu po vaření vajec iZdroj fotografie: Depositphotos
Čerstvost vajec je důležitá pro bezpečnost a chuť vašich pokrmů. Existuje několik jednoduchých triků, které vám pomohou

Tvar a umístění vejce

Čerstvá vejce mají obvykle oválný tvar bez deformací nebo vyboulenin. Vejce s vyvýšeným a tupým koncem často značí, že není čerstvé. Poznatky lze získat také umístěním vejce na rovný povrch a pozorováním jeho pohybu. Čerstvá vejce mají tendenci zůstat nehybná, zatímco starší vejce se mohou kývat v důsledku změněné konzistence. Ta už osobně používám jen jako uvařená natvrdo – k ničemu jinému se nehodí.

Metoda ponoření do vody

Jednoduchý domácí test ponořením do vody také pomáhá posoudit čerstvost vajec, jak informuje web Sklizeno. Ponořením vejce do vody zjistíte jeho kvalitu. Čerstvé vejce bude ležet vodorovně na dně nádoby, zatímco to méně čerstvé se může naklonit nahoru nebo dokonce plavat v důsledku zvýšeného obsahu vzduchu ve skořápce.

3 zlatá pravidla pro přivedení vařených vajec k dokonalosti. Je libo natvrdo, nahniličko nebo naměkko?

Rozklepnutí na talíři

Rozklepnutí vejce na talíř umožňuje pozorovat jeho vnější vlastnosti, které ukazují na jeho čerstvost a vhodnost ke konzumaci. Čerstvé vejce má naditý žloutek a lepkavý, soudržný bílek, který pevně obklopuje žloutek. Starší vejce má naopak žloutek zploštělý a bílek řídký a méně soudržný, což je varovné znamení.

Vejce v kuchyni iZdroj fotografie: Freepik
Zkoumání stavu skořápky je prvním krokem při určování čerstvosti vejce

Zvuková zkouška vajec

V obchodech pomůže rozeznat čerstvost pouhé zatřesení vejcem v blízkosti ucha. „Čerstvé vejce nevydává žádný zvuk, zatímco slyšitelné šoupání značí vzduch přítomný uvnitř a tedy i méně čerstvý produkt, než byste si nejspíš přáli,“ radí pan Petr N. z Komárova. A pokud vajíčka nekupujete, ale máte vlastní domácí, věnujte pozornost vyváženému krmení, jak poradili Chalupáři-Zahrádkáři nedávno.

Jak se o čerstvosti vajec přesvědčujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články