Některé věci děláme bezmyšlenkovitě, a přitom naší domácnosti značně škodí. Platí to i pro lití horké vody do dřezu.
V domácnosti často provádíme činnosti, které se na první pohled zdají být naprosto neškodné – ovšem už na ten druhý se projeví jako skutečný průšvih. Jednou z takových je podle webu Weltservis vlévání horké vody přímo do dřezu. Může to být voda z vařených těstovin, brambor, apod. A čím škodí?
Vodovodní systémy a jejich Achillova pata
V současné době jsou mnohé domácnosti vybaveny moderními vodovodními systémy, které převážně využívají plastové trubky. Tyto trubky jsou oblíbené pro svou odolnost vůči korozi, snadnou instalaci a dlouhou životnost. Avšak, jak se ukazuje, mají i svou slabou stránku – náchylnost k vysokým teplotám.
Jejich pravidelné vystavování horké vodě tak může vést k jejich postupnému odlupování a tření, což nakonec způsobí netěsnosti a může vyústit ve vážné poškození celého systému. A trpět mohou dokonce i tradiční litinové trubky, které, ač jsou známy svou robustností, mohou díky horké vodě postupně křehnout.
Jak ochránit potrubí
Základním pravidlem pro ochranu potrubí je vyhnout se vlévání horké vody přímo do dřezu. Pokud je to nutné, doporučuje web Poraďte nechat téct současně studenou vodu, která pomůže teplotu snížit na bezpečnější úroveň. A neosolenou vodu z těstovin nebo brambor nevylévejte vůbec. Jak Chalupáři-Zahrádkáři informovali, jde o skvělé hnojivo.
V případě horkého oleje je pak tou nejlepší praxí jeho shromažďování a následná recyklace. Já ho nosím do sběrného dvora, ale leckde můžete narazit i na speciální kontejnery. Stačí ho doma slévat do PET lahve a tu sem pak jen hodit.
Pozor si dejte i v koupelně
Problém s horkou vodou však nekončí jen v kuchyni. Varování se týká i koupelnové sféry, obzvláště pak toalet. Keramické konstrukce těch běžných jsou totiž k tepelnému šoku obzvláště náchylné. Následky mohou být fatální – od prasklin až po úplné rozbití. Dejte si na to tedy pozor a pro jistotu nechte jakoukoliv tekutinu chvíli vychladnout.