Pokud listy zelí žloutnou a usychají, je možné, že je napadli škůdci. Zatočte s nimi za pomoci osvědčených domácích prostředků.
Zelí je nenáročná plodina, která dobře roste i na neúrodných půdách. Hlávkové zelí jednou z vyšlechtěných forem brukve zelné (Brassica oleracea), stejně jako například hlávková kapusta, kedluben nebo květák. Díky jeho nenáročnosti ho na svých pozemcích pěstuje mnoho zahrádkářů. Pokud však listy zelí začínají blednout a žloutnout, pak jsou na vině pravděpodobně škůdci, proti kterým je třeba zakročit.
Jak ošetřit zelí proti škůdcům
Pokud je vaše zelí napadeno škůdci, musíte rychle jednat. Pomůže vám například docela obyčejný ocet, který má v kuchyni každý. Jeho důležitou výhodou je, že je zcela bezpečný pro rostliny a lze ho aplikovat v případě potřeby i těsně před sklizní zelí. Pomáhá proti mšicím, housenkám, molicím i slimákům. A jak ho používat?
Pro přípravu roztoku proti škůdcům zřeďte 200 ml octa v 10 litrech vody a důkladně promíchejte. Poté přelijte roztok do rozprašovače a začněte postřikovat záhon. Ale pozor – listy zelí musíte dobře postříkat zvenčí i zevnitř. A abyste si nepoleptali ruce, je vždy pro jistotu lepší pracovat v rukavicích.
Jak často používat ocet
Postřik rostlin tímto roztokem se provádí, pokud možno, už při prvním výskytu škůdců. Déle se opakujte 3krát až 4krát za sezónu až do úplného zničení škůdců. Interval mezi jednotlivými postřiky by měl být asi 3 až 4 dny. Myslete však na to, že pokud ocet používáte pravidelně, pH půdy se sníží a její kyselost se zvýší.
Měli byste také vědět, že ocet je zvláště účinný, pokud ho prostřídáte s jinými lidovými prostředky proti škůdcům, například s infuzí ze stroužků česneku nebo s odvarem z cibulových slupek (návod na něj vám přinášíme níže). Škůdci tak nebudou mít čas si zvyknout na látky přítomné v octu a jejich likvidace nebo alespoň odpuzení bude účinnější.
Pozor na druh octa
Vždy používejte jen klasický stolní ocet. Jablečný, vinný, rýžový, balzamikový apod. k tomuto použití vhodné nejsou, protože mají specifickou vůni a obsahují další složky, které by mohly snižovat účinnost kyseliny octové, jež se likvidaci a odpuzení škůdců podílí především.
Postřik z cibulové slupky
Ale použít lze i odpad z kuchyně – cibulové slupky. Ochrání rostlinu před chorobami, prodlouží dobu dozrávání (takže hlávky budou větší), posílí kořeny. A jak postřik připravit? Tři hrsti slupek přelijte horkou vodou o objemu jednoho litru a nechte vylouhovat až do vychladnutí. Poté přilijte dva litry čisté vody, přefiltrujte a použijte jako postřik v podobném schématu jako ten z octa.
Zelí může žloutnout i kvůli suchu
Ale na vině nemusí být jen škůdci. Žloutnutí může být způsobeno i suchem. Dobrou zprávou tedy je, že pokud zelí správně zalijete, problém zmizí. A co dělat, aby by byly hlávky zelí silné a šťavnaté? Musíte je zalévat alespoň dvakrát týdně, a to v množství 10 litrů vody na 2 až 3 rostliny. Mimochodem, zelí je možné zalévat přímo přes listy, takže u něj lze bez potíží použít automatické zavlažovací systémy.