Plevel není na zahradě ničím příjemným – ne vždy se ho však musíte bezmyšlenkovitě zbavovat. Třeba kopřivami lze pohnojit okurky.
Kromě známého kulinářského využití mohou okurky poskytovat i estetický užitek. Lze je totiž vyvést na mříže nebo podpěry a vytvořit tak zelenou clonu, která může dodat soukromí a stín třeba balkonům nebo terasám. Díky vysokému obsahu vody jsou jejich plody navíc vynikající pro použití v domácí péči o pleť, například ve zklidňujících pleťových maskách. Co však udělat, aby se jim dařilo? Důležité je podle webu NašeZahrada především správné hnojení.
Jak hnojit okurky kopřivami
Velmi jednoduchá je na přípravu například kopřivová jícha. Stačí několik hrstí tohoto odolného plevele zalít vodou a nechat pod pokličkou cca 10 až 14 dní kvasit (vše se řídí okolní teplotou). Jakmile se přestane na hladině objevovat pěna, pak máte vyhráno. Jeden díl jíchy poté zřeďte 10 díly vody a použijte jako zálivku na okurky. Vyživí je skvěle, jak potvrzuje i web iReceptář.
Hnojení hořčicí jako další možnost
Prášek nasypte na vlhkou půdu, aby se nerozptýlil, a poté rostliny zalijte. Kořeny okurek začnou okamžitě vstřebávat prospěšné látky obsažené v hořčici a popelu. Hořčičný prášek navíc obsahuje bílkoviny a vlákninu a zároveň také účinně odpuzuje hmyz. Na velmi chudých půdách je pak vhodné přidat dřevěný popel v trochu větším množství, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili. Funguje na celou řadu plodin.
Ochrana proti škůdcům a chorobám
Zásadní je také pravidelná kontrola škůdců a příznaků chorob. Mezi běžné škůdce okurek patří mšice a roztoči. Pokud nechcete sahat po chemii, použijte proti nim účinné přírodní prostředky, například neemový olej nebo domácí insekticidní mýdla. V případě výskytu plísně pak ještě zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu a vyhněte se zalévání hadicí, aby listy zůstaly suché.
Sklizeň a skladování plodů
Okurky se nejlépe sklízejí, když jsou středně velké a pevné, což je obvykle 50 až 70 dní od výsadby v závislosti na odrůdě. Pravidelná sklizeň podporuje rostliny v tvorbě dalších plodů, určitě je proto nenechávejte přerůst. A skladujte je v chladničce, aby vydržely déle čerstvé a křupavé.