Okurky tak velké, že se nevejdou do zavařovaček: Zařídí to zálivka z fermentované trávy

Postarejte se letos o úrodu svých okurek opravdu správně – pomůže vám perfektní hnojivo z fermentované trávy.

Jak zvýšit úrodu okurek: Cibulové slupky se nevyplatí vyhazovat, milují je i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Okurky, botanicky známé jako Cucumis sativus, jsou ceněny pro svou osvěžující chuť a všestranné kulinářské využití. Tyto plazivé liány patří do čeledi Cucurbitaceae, kam se řadí i melouny a dýně. Okurkám se daří v oblastech s dlouhým a teplým vegetačním obdobím, ideálně s teplotami mezi 15-32 °C. Jsou tvořeny převážně vodou (asi 95 %), takže jsou mimořádně hydratační. Není divu, že jde o oblíbené letní jídlo. A dají se připravovat nejen za studena, ale také zatepla (doporučujeme je například lehce opéct na pánvi).

Něco málo o okurkách

Samotné plody jsou válcovitého tvaru a délka standardních odrůd se obvykle pohybuje od 6 do 9 cm. Velikosti se však mohou u různých typů značně lišit, například u menších okurek na nakládání nebo naopak u větších tzv. anglických odrůd. Slupka okurky je obvykle zelená, i když její odstíny se mohou pohybovat od světlých až po tmavé, a zaujme vás světle zelenou až téměř bílou dužinu s malými jedlými semeny. Mimochodem jde o rychlerostoucí rostlinu, která často potřebuje k dosažení zralosti pouze 50 až 70 dní od výsevu, jak píše web Blíže k přírodě.

Dvojnásobná úroda okurek na dosah ruky: Pomůže superfosfát a draselná sůl

Umění kvašení: Využití přírodních darů

Kvašení je metabolický proces, při kterém se cukr za nepřítomnosti kyslíku mění na kyseliny, plyny nebo alkohol. Tato starobylá metoda konzervace zvyšuje nutriční hodnotu potravin tím, že je obohacuje o probiotika, enzymy a vitaminy. V případě okurek se kvašením mění křupavé čerstvé plody v pikantní potravinu bohatou na probiotika, která je běžně známá jako nakládaná zelenina. Ovšem věděli jste, že kvašení je může i pohnojit, jak radí třeba web Receptovník?

Aby se vašim okurkám opravdu dařilo, musíte jim dopřát především ty správné živiny. Je to jednodušší, než si myslíte. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby se vašim okurkám opravdu dařilo, musíte jim dopřát především ty správné živiny. Je to jednodušší, než si myslíte.

Hnojivo na okurky z fermentované trávy

Připravte se si posekanou trávu a vložte do silného černého pytle. Poté ji lehce pokropte vodou, pytel zavažte a nechte na sluníčku 10 dní stát. Po této době slijte vzniklou tekutinu (připravte se na nepříjemný zápach), nařeďte ji v poměru 1:5 a použijte jako hnojivo pro okurky. Půjde jim opravdu k duhu – osobně ho doporučuji používat jednou do měsíce. Zbytek trávy pak uložte bez obav na kompost. A v případě jakýchkoli potíží posypte rostliny jedlou sodou, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. Ta pomáhá především při zvládání houbových chorob.

Jak své okurky hnojíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články