Nabruste nůžky za 60 vteřin, budou stříhat jako nově koupené. Pomůže vám alobal i obyčejná sklenice od okurek

Není už ostrost vašich nůžek taková, jak bývala? Pak je jednoduše naostřete za několik minut s pomocí obyčejných pomocníků v domácnosti.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Nové nůžky stříhají vždy ostře a přesně, avšak časem se jejich čepele bohužel nepříjemně opotřebovávají. Ne vždy musí být ve hře jejich nesprávné použití, leckdy za vše může i špatná kvalita nebo jednoduše příliš časté používání. Byla by ovšem škoda je vyhodit a nehospodárně ihned koupit nové. Zjistěte, jak naostřit nůžky rychle a přesně, aby vám sloužily mnoho dalších let.

Ostření nůžek díky alobalu

O této metodě už nejspíš slyšel úplně každý. A jak správně na to? Alobal přeložte několikrát napůl a nůžkami ho prostřihněte. Nevadí, že jsou tupé, hliníková fólie se umí s tímto jevem opravdu skvěle popasovat. Je ovšem třeba provést celý postup správně. A na co se tedy soustředit? Stříhejte opatrně a rovně. A na konci celého procesu ostří opláchněte teplou vodou. Nic jiného není pro úspěch třeba.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak naostřit nůžky papírem

Samozřejmě nesmí jít o ten obyčejný, nýbrž o ten brusný. Není to vůbec těžké. A jak tedy v tomto ohledu neudělat chybu? Vyberte si ten s co nejmenší zrnitostí. Složte ho napůl (brusnou stranou ven) a nůžkami do něj pomalu desetkrát střihněte. Uvidíte, jak rychle se naostří. Musí však jít opravdu o jemný brusný papír. To je nezbytným předpokladem pro správné naostření. Nakonec nůžky opět omyjte teplou vodou.

Nabruste nůžky o okraj sklenice

Bude vám stačit ta docela obyčejná, která vám doma zbyla třeba po zavařování okurek. A co si tedy pohlídat? Především nikdy nebruste nůžky jakkoliv poškozené, ještě více byste jim ublížili. Roztáhněte jejich čepele co nejvíce od sebe a poté předstírejte, že chcete kus lahve jednoduše odstřihnout. Tlačte rovnoměrně a vždy vydržte až do konce čepele. Za chvíli budou nůžky naostřené, takže je opět zbývá jen omýt a osušit.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Alobal uplatníte i na struhadlo

Nůžky však nebývají jediným předmětem v domácnosti, který je třeba naostřit. Naopak. Na své si přijdou i milovníci kuchyňských pomocníků. Máte doma také tupé struhadlo? Pak zmačkejte kuličku alobalu a přejíždějte s ní seshora dolů po strouhací hraně. Ale pozor, nikdy ne naopak. Jinak by mohlo dojít k poškození křehkých brusných hran.

Není tedy pravdou, že tento postup nefunguje. Za většinu problémů si totiž můžeme sami. Těžce poškozená struhadla je však nutné vyrovnat šroubovákem a kladívkem. Ovšem je třeba zachovávat maximální opatrnost, abyste poškození spíše nezhoršili. Pokud si nejste jistí, rozhodně se vyplatí navštívit odborníky. Podobná rizika poté zaručeně nehrozí.

Také máte doma nůžky, které potřebujete nabrousit, nebo si vždy raději koupíte nové?

I mnoho jiných nástrojů potřebuje čas od času péči. Zjistěte, jak správně nabrousit kuchyňské nože, aby pracovaly opět jako nové