Skutečný význam otvoru v rukojeti pánví a hrnců nezná téměř nikdo: K zavěšení se sice hodí, má však více důležitějších využití

Pánev je základem každé kuchyně, a proto najde své místo v každé domácnosti. Ale otvor v rukojeti pánve má i jiné, než pouze estetické využití.

i Zdroj fotografie: Freepik / NativeForeigner / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pánev je, společně s hrnci, nejvíce používaným náčiním na vaření. V každé domácnosti by se jistě našlo několik exemplářů podle účelu – od univerzální, malé, větší, s rovným dnem, Wok pánve až po pánev na palačinky. Možná jste si také všimli, že skoro každá z nich má na rukojeti otvor, často podlouhlého tvaru. Není to pouze na okrasu, naopak je to velmi užitečná vychytávka, kterou v kuchyni jistě oceníte.

Nevytahujte zbytečně talíř či misku

První věc, co člověka napadne, je ta, že otvor je na pánvi kvůli možnosti zavěšení v kuchyni. Jistě i tuto funkci někteří využívají, ale zpravidla patří spíše do profesionálních kuchyní, kde na to mají nejen potřebný prostor, ale hlavně je to pro kuchaře praktické a usnadňuje jim to práci. Běžné domácí kuchyně takto ale nejsou vesměs koncipovány a nádobí je schované spíše v policích či skříňkách.

Druhá důležitá funkce tohoto otvoru ale jistě jen tak někoho nenapadne. Stává se vám, že při vaření musíte vytáhnout misku či talířek, abyste mohli odložit vařečku, metličku či jiné kuchyňské náčiní již pošpiněné od připravovaného pokrmu? Pokud zrovna vaříte či smažíte v pánvi, můžete si tento krok ušetřit a vařečku vložit přímo do otvoru. Vložením pod správným úhlem nebude vařečka padat, a navíc vždy budete vědět, kde jste ji položili.

Na co si dát pozor při výběru pánve

Výběr pánve není snadný a měli byste znát přesný účel, k jakému ji chcete použít. Rozhodně se vyplatí do pánve investovat, a to s ohledem na kvalitu materiálu, i životnost. Velkou službu vám prokáží například litinové či měděné pánve, které jsou velmi odolné, zdraví nezávadné a dobře drží teplotu, mohou se použít i na pečení či přímo na oheň, ale bývají těžké a pro běžnou manipulaci v kuchyni se tedy ne vždy hodí. Naopak často vyhledávaný teflon má nepřilnavý povrch, pánve jsou lehké, ale nešetrným zacházením můžete povrch poškodit.

Otvor v pánvi, rukojeti iZdroj fotografie: Freepik

Běžné pánve můžete koupit samostatně, nebo v sadě. Velmi užitečné jsou i pokličky a to hlavně u hlubokých pánví. Vždy se řiďte pokyny na obale, protože zdaleka ne každý materiál je vhodný do trouby či myčky.

Jaký typ pánve nejraději doma používáte?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články