Pánve budou jenom zářit, zašlou mastnotu a skvrny zničí peroxid

Pomocníka pro vyčištění veškerého zašlého mastného nádobí pořídíte bez potíží v lékárně – jde o docela obyčejný peroxid vodíku.

Pánve budou jenom zářit, zašlou mastnotu a skvrny zlikviduje peroxid i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Potřebujete z pánví odstranit i ty nejodolnější skvrny a mastnotu? Rádi byste jim vrátili ztracený lesk? Pak si připravte šikovný prostředek jen z domácích ingrediencí. Tento kouzelný lektvar v sobě spojuje nenápadnou sílu jedlé sody a peroxidu vodíku a vytváří účinnou čisticí pastu.

Recept na lesknoucí se pánve

Přísady tohoto mocného elixíru jsou jednoduché, ale pozoruhodně účinné. Stačí je jen smíchat v tom správném poměru a poté použít.

  • 3 polévkové lžíce jedlé sody (na sodu nedá v tomto ohledu dopustit ani web AboutHome)
  • 3 polévkové lžíce peroxidu vodíku
  • 1 lžíce prostředku na mytí nádobí

V misce smíchejte jedlou sodu, peroxid vodíku a prostředek na mytí nádobí tak, abyste vytvořili konzistenci pasty. Tato směs je tajnou zbraní ve vašem čisticím arzenálu, která čeká na to, až se projeví její síla. S jejím použitím však ještě počkejte, předtím je třeba udělat ještě něco jiného (jinak se s čištěním nádobí zbytečně nadřete).

Alobal dejte na pánev a zalijte vodou, díky tomu vyleštíte všechny příbory

Přípravný rituál: Základní očištění pánví

Začněte tím, že naplníte hrnce a pánve vodou a postavíte je na sporák, jak doporučuje web AAzdraví. Jakmile se voda začne vařit, odstavte je z plamene. Poté ještě horké pánve bohatě potřete pastou z jedlé sody a peroxidu vodíku. Teprve teď se začnou dít kouzla. Nechte pastu působit 10 až 15 minut; klíčem k úspěchu je trpělivost. Jakmile směs zaschne, změní se v silného pomocníka, který je připraven vypořádat se i s těmi nejodolnějšími zbytky.

Pokud potřebujete vyčistit své zašlé nádobí plné skvrn a mastnoty, pak si k ruce vezměte docela obyčejný peroxid vodíku. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud potřebujete vyčistit své zašlé nádobí plné skvrn a mastnoty, pak si k ruce vezměte docela obyčejný peroxid vodíku

Teď už jen pánev vydrhněte hrubou stranou houbičky a máte hotovo. Jde to skoro samo, jak jsme se přesvědčili. V případě obzvláště houževnatých kousků si vezměte na pomoc kovovou drátěnku (podle potřeby zvolte drátěnku vhodnou pro nepřilnavé nebo nerezové povrchy). A na ty nejodolnější skvrny použijte trojkombinaci soli, jedlé sody a citronu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili v minulosti.

Podívejte se na 16 užitečných nápadů použití pasty na zuby – platí i na znečištěné nádobí

Jaké jsou vaše oblíbené triky při čištění hrnců a pánví?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články