Plech na pečení je v kuchyni nepostradatelnou pomůckou. Pokud ho však nedokážete zbavit odolných napečenin a špíny, vezměte si k ruce minci.
Tipli byste si, že právě mince, onen obyčejný malý kovový kotouček, který se nosí po kapsách a v kabelkách, je klíčem k obnovení lesku vašich plechů na pečení? Funguje mnohem lépe než hrubá strana houbičky nebo třeba drátěnka. Půdu pro její použití však musíte řádně připravit.
Stačí jen trocha práce
„Postup je jednoduchý, ale účinný,“ tvrdí náš čtenář Jiří T. z Nelahozevsi, který nám tento trik poslal: „Po nanesení několika kapek mýdla na vychladlý plech ho jednoduše vydrhněte houbičkou, aby se uvolnily povrchové nečistoty. Poté lze hranu mince použít k jemnému seškrábání těch nejodolnějších zbytků. Musíte sice být docela opatrní, abyste plech nepoškrábali, ale když si tu práci dáte, uvidíte, že bude vypadat jako nový.“
Šetrná síla ze spíže
Pro ty, kteří se potýkají s dlouhodobě zapečenými skvrnami, může představovat skvěle řešení i jejich kuchyňská spíž. Dokáže totiž poskytnout zásobu šetrných, ale účinných čisticích prostředků. Například web iReceptář nedá dopustit na kombinaci jedlé sody a peroxidu vodíku. Společně totiž tyhle dvě ingredience vytváří pěnivou směs, která dokáže rozbít i tu nejodolnější špínu.
Jak na to? Plech prostě rovnoměrně posypte jedlou sodou, postříkejte peroxidem vodíku a nechte směs několik hodin působit. Teprve poté se pusťte do drhnutí – půjde to skoro samo, to vám garantujeme.
Kdy pomůže myčka na nádobí
Web PrimaNápady pak upozorňuje na to, že se údržba pečicích plechů liší v závislosti na jejich materiálovém složení. Obecně platí, že většina plechů na pečení by se měla vyhnout nepřívětivému prostředí myčky nádobí. Výjimku mají jen ty z nerezové oceli nebo eloxovaného hliníku, které jsou vůči takovému zacházení odolnější. Pokud je tedy máte doma, klidně je jako první strčte právě do útrob myčky a nechcete tu nejhorší špínu alespoň dobře odmočit. Jejich následné čištění pak bude mnohem jednodušší.
A pokud máte rádi různé šikovné triky do kuchyně, měli byste vědět, že Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti radili také s tím, jak se zbavit sazí na pánvi díky peroxidu nebo jak správně používat šuplík pod troubou. Pokud si totiž myslíte, že do něj patří plechy, pak jste na omylu.