Rýže patří k nejrozšířenější příloze používané snad po celém světě. Známou ingrediencí je rýže především v Japonsku, ale i v českých domácnostech rozhodně nesmí chybět. Na co klást velký důraz při vaření rýže? Podívejte se na ty nejdůležitější pravidla.
Rýže je původem z více kontinentů
málokdo ví, že tato oblíbená obilnina pochází původem z Asie, ale také z Austrálie či Afriky. Na světě existuje více než 25 různých druhů. Ať jste milovníkem kulatozrnné rýže či rýže klasické nebo jasmínové, všechny tyto rýže v sobě nesou stejný původ — jsou ze země. A jelikož se v zemi může nacházet mnoho prvků, je potřeba myslet na to, že s rýží si domů přinášíte také například:
- hnojiva
- pesticidy
- arsen
- parazity
Všech těchto prvků se můžete jednoduše zbavit
Možná jsme vás teď trochu překvapili. Díky tomu, že tato obilnina roste ze země, nese v sobě stále spoustu stop z hnojiva nebo pesticidů, se kterými je zem při pěstování rýže obohacena. Někteří vědci dokonce tvrdí, že může mít v sobě stopy arsenu nebo chemikálií, kterými se při skladování a převozu rýže chrání například od myší či jiných parazitů.
Přitom stačí, abyste si osvojili několik jednoduchých pravidel, jak o koupenou rýži pečovat nebo jak s ní nakládat. Podívejte se na ty nejzákladnější pravidla s námi. Pokud se rozhodnete uvařit váš oblíbený pokrm s rýží pro svou rodinu, namočte rýži v hrnci už den dopředu. Díky tomu se z rýže uvolní veškeré nežádoucí prvky.
Ráno vodu sceďte a napusťte vodu novou. Rýži pořádně properte tak, aby se na povrchu zrnek opravdu již nic neudrželo. Obilninu můžete poté osušit papírovou utěrkou a skladovat v misce do doby, než se pustíte do vaření.
Pro uvaření naplňte hrnec rýží s teplou vodou v poměru 1:1,5. Přidejte do vody sůl, lehce promíchejte a přiveďte vodu k varu. Ve vroucí vodě vařte pod uzavřenou poklicí alespoň 15 minut nebo dle příbalové informace o postupu.