Rostou za každým plotem, a přesto je stále nedokážeme ocenit tak, jak by si zasloužily. A i když se kopřivy v našich kuchyních objevují spíše na jaře, sbírat je můžeme i na podzim. I teď je totiž lze zpracovat na zdravé a chutné jídlo, anebo můžete vsadit na jejich léčivé účinky. Má to však jednu podmínku. Kopřivy můžete sbírat jenom tam, kde jste je v průběhu léta posekali, a ony teď začínají opět obrážet.
Kdy sbírat kopřivy na podzim
Během jara se kopřivy sbírají především proto, že ještě nehrozí jejich vybíhání do květu. Nejmladší listy obsahují nejvíce účinných látek a nezáleží na tom, jestli vás na stráni zaujme kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) nebo její méně známá příbuzná kopřiva žahavka (Urtica urens). Léčivé jsou totiž obě. Nabídnou vám celou řadu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek.
- Kopřivy vás zásobí vitamíny A, B, C a E,
- ale také železem, vápníkem a draslíkem.
Kde rostou kopřivy vhodné na sběr
Najdete je všude tam, kde je vlhko a dostatek živin. Nikdy je však nesbírejte podél rušné silnice nebo na jiných znečištěných místech. Vybavte se dlouhými rukávy a rukavicemi. Kopřivy poté jednoduše sbírejte tak, že do prstů uchopíte vršek rostliny a odříznete celý vrchol se čtyřmi vrchními listy. Starší listy už nesbírejte, obsahují příliš mnoho nežádoucích látek. A co si s nimi počít dál?
Jak sušit kopřivy, aby dlouho vydržely
Další zpracování kopřivy není nijak složité. Nasbíranou nať nejdříve namočte do studené vody, abyste z ní smyli prach, hmyz a další nečistoty. Kopřivy poté rozložte na papír (dobře osušené) a sušte je ve stínu na dostatečně větraném místě, dokud mezi prsty nezačnou šustit. A jak je upravit pro použití v kuchyni? Zatímco se kopřivy odmáčí, postavte na sporák velký hrnec osolené vody. Jakmile ji přivedete k varu, vhoďte kopřivy dovnitř.
Ale ne na příliš dlouho. Odpočítejte si minutu nebo dvě a poté kopřivy blanšírujte. To uděláte tak, že je z vařící vody rychle vytáhnete a ponoříte do co nejchladnější vody (klidně ji můžete ochladit i kousky ledu). Takto upravené kopřivy si uchovají nádherně zelenou barvu a používají se jako špenát. Vodu z blanšírování však nevyhazujte, přidejte ji do polévek. Obsahuje v sobě spoustu cenných živin.
Kopřivy a jejich využití v léčitelství
Ovšem sušení kopřiv může probíhat i kvůli farmaceutickým účelům. Používají se třeba jako čaj na detoxikaci těla. Zajistí vám však také očistu, která dokáže nastartovat tolik ceněné hubnutí. Rovněž stimulují fungování slinivky, jater, žaludku a žlučníku. A abychom nezapomněli – kopřiva (žahavka i dvoudomá) odstraňuje z našeho organismu toxiny, a tím účinně eliminuje jarní únavu i obávanou podzimní depresi.
Jak sušit kopřivy na čaj
Chcete si připravit čaj? Pak dbejte na to, aby kopřivová nať nikdy nezčernala, poté totiž většinu svých cenných látek ztrácí. A jak kopřivový čaj připravit? Sušené listy v množství jedné lžičky nasypte do šálku a zalijte vroucí vodou. Přikryjte ho talířkem a nechte stát maximálně pět minut. Nakonec vodu sceďte a vypijte. Kopřivový čaj můžete také přisladit cukrem, medem nebo třeba marmeládou či jinými sladidly. Pijte ho 3x denně 2–3 týdny.