Chcete, aby si na vašem bramborovém salátu každý pochutnal? Vsaďte na zaručené babské postupy – bude jistě nejlepší

                   

Téměř nikdo z nás si neumí představit vánoční svátky bez tradičního a oblíbeného jídla, kterým je bramborový salát. Pro jeho přípravu existuje mnoho receptů, jejichž základem jsou vždy vařené brambory a o ostatních ingrediencích si už každý kuchař či kuchařka rozhoduje sám/sama. Ne každému strávníkovi se ovšem zavděčíte. Zkuste se řídit těmito radami, které přivedou váš pokrm k dokonalosti.

Vyberte ty správné brambory

Aby byl váš salát co nejchutnější, je třeba si sehnat kvalitní brambory. Pro tento účel se nejvíce hodí varný typ A (v obchodech často označován jako salátový), jehož hlízy jsou charakteristické tím, že:

  • jsou po uvaření pevné,
  • na rozdíl od ostatních typů nejsou moučnaté,
  • nedochází k jejich rozpadu při loupání,
  • se výborně krájí na kostičky.
iZdroj fotografie: Pixabay

Příprava bramborového salátu – zelenina

Další položkou v receptu na bramborový salát je zelenina. Při jejím výběru můžete volit hned z několika forem. Patří mezi ně:

  • sterilovaná (ta je na přípravu nejsnazší, protože je již čistá, nakrájená a bez potřeby vaření),
  • mražená (tu musíte tepelně upravit),
  • čerstvá (musíte ji omýt, povařit v osolené vodě a nakrájet, ale její chuť bude nejlepší).

Pokud jste se rozhodli pro poslední z možností, sáhněte po mrkvi, kořenové petrželi a celeru. Tyto druhy se pro salát hodí nejvíce.

Popřemýšlejte o majonéze a cibuli

Neodmyslitelnou ingrediencí tohoto vánočního pokrmu je také majonéza, která všechny ostatní komponenty dokonale spojí. Je ovšem bohatá na tuky, proto není příliš vhodná pro jedince, kteří si hlídají svou váhu. Bílou omáčku tedy můžete nastavit zakysanou smetanou či bílým jogurtem, nebo ji úplně vyměnit za její „light“ verzi.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pokud do salátu chcete přidat čerstvou cibuli, nezapomeňte při jejím zpracování dodržet několik důležitých zásad. Její ostrost totiž zásadně ovlivní chuť salátu a velmi snadno ji může úplně zkazit. Zeleninu tedy před krájením spařte horkou vodou a poté ji studenou vodou zchlaďte. Vhodné dále je, abyste ji do pokrmu zamíchali až jako poslední (ihned po nakrájení).

Tipy pro nejlepší bramborový salát

Dále nezapomeňte na:

  1. dochucení vámi vybraným kořením (skvělou volbou je lák od sterilovaných okurek či jiné zeleniny, který pokrmu dodá příjemnou kyselou chuť),
  2. odležení salátu v chladničce, než ho budete servírovat (alespoň několik hodin, nejlépe přes noc),
  3. správné uskladnění (ideální je lednice).

Co přidáváte do bramborového salátu vy? Máte raději klasiku, nebo zkoušíte nové chutě?

Vyzkoušejte tento recept na moravský bramborový salát. Je v něm ingredience, kterou byste možná nečekali!
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články