Mléko i smetanu lze bez potíží zamrazit – má to ale svá pravidla. Vyřešíte tak zároveň i problém jejich trvanlivosti.
Naše babičky mnohdy mrazily doslova vše, co jim přišlo pod ruku – včetně smetany a mléka. Tento primitivní trik nejenže pomohl prodloužit životnost mléčných výrobků podléhajících rychlé zkáze, ale také vyřešil klíčové problémy v dobách nedostatku a nepředvídatelného zásobování.
Jak mrazit smetanu
Pro zmrazení je ideální domácí smetana s vysokým obsahem tuku. Pokud však babičky používaly smetanu koupenou v obchodě, často ji před zmrazením lehce našlehaly, aby zachovaly její konzistenci. Tím zabránily tomu, aby se smetana při rozmrazování oddělila, což je u nízkotučných výrobků častý problém. Smetana se také mrazila v tenkých vrstvách, aby se proces urychlil a zajistilo se, že se rychle vytvoří ledové krystalky, které zachovají její vlastnosti.
Jak mrazit mléko
Mrazení mléka bylo kvůli obsahu vody poněkud složitější. Babičky často nalévaly mléko do plastových nádob, přičemž nahoře nechávaly prostor, aby se při mrznutí mohlo rozpínat (což radí i web FoodNetwork). Některé ho zmrazovaly v původní plastové lahvi, jiné ho raději rozdělily na menší porce a mrazily ve vaničkách na led. Tyto kostky mléka se hodily k přidávání do kávy, čaje nebo koktejlů.
Mrazit ale i máslo
Máslo se zmrazovalo obzvlášť snadno. Nesolené vydrželo asi měsíc, ale solené i téměř rok. „Moje babička máslo vždy pevně zabalila, aby neabsorbovalo pachy z jiných zmrazených potravin, a v případě potřeby ho jednoduše nechala rozmrazit při pokojové teplotě,“ říká paní Hanka N. z Protivína.
Jak vyřešit oddělování tuků
Babičky měly v rukávu několik triků, jak tento problém vyřešit. Po rozmrazení mlékem silně zatřepaly, aby se tuk opět vmísil do tekutiny, nebo na něj dokonce použily mixér, aby opět získalo hladkou strukturu. I když se mléko nikdy nevrátilo do původního stavu, bylo stále dokonale vhodné k vaření nebo pečení.
Mražené kostky mléka však můžete využít i jen tak. Jsou například skvělým doplňkem koktejlů. Nápoj zchladí, aniž by ho zředily, a zároveň mu dodají krémovou chuť a výživné látky. „Mražené kostky mléka lze také vhodit do kávy nebo čaje. Nápoj ochladí a zároveň mu dodají krémovou chuť. Dělám to, když si chci kafe rychle zchladit, ale nechci jeho chuť ředit vodou,“ píše čtenářka Jarka K. z Hané. A do zásoby můžete zamrazit třeba i cuketu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.