Zkušení zahradníci úspěšně používají obyčejnou sůl jako hnojivo pro některé druhy zeleniny. Skvěle se hodí pro rajčata.
Běžná kuchyňská sůl je známá i pod jinými názvy. Říká se jí například chlorid sodný nebo NaCl. Obvykle se používá při vaření pro zlepšení chuti jídla a také jako konzervant po všech stránkách šetrný k životnímu prostředí. V chemickém průmyslu se pak obyčejná kuchyňská sůl používá k výrobě kyseliny chlorovodíkové a také oblíbené jedlé sody. A jak dokáže pomoci rajčatům?
Hnojení rajčat kuchyňskou solí
Oblíbené rajče jedlé, zvané též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) z čeledi lilkovité (Solanaceae) si sůl opravdu zamiluje. Pomáhá mu totiž hned v několika ohledech:
- chrání ho před škodlivým hmyzem,
- zkracuje dobu zrání plodů
- a zlepšuje jejich chuť.
Jako hnojivo se obvykle připravuje roztok z 10 litrů vody zahřáté na 25 stupňů Celsia, 200 ml dřevěného popela a 1 polévkové lžíce soli. Po důkladném promíchání se tento prostředek používá k zálivce rostlin, a to nejlépe každý týden až do ukončení plodnosti. Pokud ovšem rajčata již osvědčeným způsobem hnojíte a chcete jen, aby byly plody sladší a chutnější, pak je zalévejte každých 10 dní roztokem z 10 litrů teplé vody a 1 polévkové lžíce soli.
Sůl proti plísni na zahradě
Bojujete proti plísni? Pokud je infekce teprve v začátku, pak použijte 1 šálek soli do 10 litrů vody, dobře promíchejte a aplikujte na rajčata jako doplňkovou léčbu. Takový postřik se provádí 1krát za 30 dní. Pro zlepšení účinnosti, a především přilnavosti roztoku, do něj lze přimíchat kapalné mýdlo. Ošetření rostlin se provádí brzy ráno nebo večer, když ještě na záhony nepraží slunce. Postřik je navíc užitečným nejen v boji proti plísni.
Díky své specifické chuti totiž solný roztok také odpuzuje škodlivý hmyz. A co ještě vědět? Před ošetřením rajčat, která jsou infikována plísní, je třeba z nich odříznout všechny postižené části. Listy je také nutné vždy ošetřit na horní i spodní straně. Samotné hnojení solí se pak provádí vždy pouze u dospělých rostlin, tedy u takových s nejméně 6 plně vyvinutými listy, a to z počátku každé 3 až 4 týdny. Teprve později se přechází na standardní schéma.
Kdy sůl na rajčata nepoužívat
Použití soli má mnoho výhod: pozitivně ovlivňuje chuť zralých rajčat, takže se stávají sladšími. Díky ní jsou také rostliny chráněny proti houbovým chorobám a škůdcům. Ovšem existují i rizika. Při nesprávném použití soli se mohou dostavit následující negativní důsledky: kyselost půdy se zvyšuje, takže se vytvářejí příznivé podmínky pro některé škůdce žijící v zemi. A objevit se může narušená rovnováha živin v půdě – a to zvláště ve chvíli, kdy jste záhony, na kterých pěstujete rajčata, pohnojili popelem. Ten totiž přispívá k zasolení půdy sám o sobě a hnojivo z kuchyňské soli pak může být onou poslední kapkou.