Proč neohřívat řízky v mikrovlnce: Špatný krok dokáže zničit jejich chuť

Pro udržení chuti a textury řízků je lepší použít metodu pečení v troubě nebo jejich opatrné nahřívání na pařáčku. Budou jako čerstvě udělané.

i Zdroj fotografie: Pohled111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ohřívání jídla je běžnou praxí. Ne všechny potraviny se však hodí do oblíbené mikrovlnné trouby, která obvykle bezpochyby šetří nejenom náš čas, ale i peněženku. A mezi tyto výjimky rozhodně patří i řízky. Mnoho kuchařů se potýká s tím, jak je ohřát, aniž by ztratily svou lahodnou chuť (a hlavně strukturu).

Dilema mikrovlnné trouby

Hlavním problémem řízků ohřívaných v mikrovlnné troubě je ztráta textury a chuti. Při přikrytí plastovým poklopem pak může dojít k rozmočení strouhanky (ovšem bez něj si zase mastnotou poprskáte celý vnitřek tohoto spotřebiče a nevyhnete se několikaminutovému čištění). Přesto není třeba tuto metodu úplně zatracovat – pokud to opravdu jinak nejde, tak mikrovlnu použijte. Ale s malým trikem.

Řízek jednoduše položte na papírovou utěrku, která absorbuje vlhkost, a jeho křupavost zajistěte lžičkou másla (pečlivě ho s ní potřete). Máslo se během mikrovlnného ohřevu rozpustí a vytvoří kůrku, jako by se řízek znovu smažil. Úplně jako čerstvý tak tento řízek sice nebude, ale chuť si stále zachová poměrně slušnou. Podle mých zkušeností však tato metoda funguje pouze jednou – pokud řízek v mikrovlnce zapnete a zkusíte ho potom ohřát znovu, změní se v něco nechutného a tvrdého, co opravdu jíst nechcete.

Na celý rok postačí 4 litry oleje: Skvělá taktika prodlouží výdrž jedné lahve oleje na smažení z jednoho na tři měsíce

Ohřívání v troubě

Použití trouby sice trvá déle, ale zato může přinést mnohem lepší výsledky. Pomůže vám zabalení řízku do alobalu a ohřev na mírnou teplotu (web NašeZahrada zase doporučuje pečicí papír). Obojí pomůže zachovat jeho šťavnatost. „Já řízky ohřívám nejdříve na 120 pěkně pod poklopem, a když se prohřejí – asi po deseti minutách – tak je potřu rozpuštěným máslem, odkryju a peču 5 minut na 200 °C. Jsou pak krásně křupavé a nevysušené,“ radí čtenářka Magdalena D. z Pržna. Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak používat mikrovlnku třeba pro čištění utěrek.

Ohřev řízků v mikrovlnce může způsobit, že se stane nechutnými a suchými. Se správnou metodou si však svou šťavnatost zachovají. iZdroj fotografie: Pixabay
Ohřev řízků v mikrovlnce může způsobit, že se stanou nechutnými a suchými. Se správnou metodou si však svou šťavnatost zachovají.

Vaření v páře jako další možnost

Pro ty, kterým nevadí méně křupavý povrch, je jednou z možností vaření v páře. Řízek vložte do parního nástavce nad hrnec s horkou vodou, přikryjte a jemně napařujte. Při tomto způsobu zůstane řízek hezky šťavnatý, ale s křupavou strouhankou bohužel počítat nemůžete. V každém případě ho nechte, jak radí web Life24, alespoň 2 minuty odpočinout, než do něj zakrojíte. A to platí pro všechny druhy úprav. Šťáva se tak rozlije zpět do masa a to bude díky tomu mnohem chutnější.

Osvědčený recept na křehký řízek z vepřové krkovice v troubě. Bude se rozplývat na jazyku

Jak jste si s ohřevem řízků poradili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články