Zmrazení mouky může mít mnohé výhody. Patří mezi ně i delší čerstvost a ochrana před škůdci

Aby vám mouka dlouho vydržela v perfektním stavu, musíte ji na skladování správně připravit. Pomůže vám docela obyčejný mrazák.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Mouka je jednou z nejuniverzálnějších a nejdůležitějších surovin v kuchyni, její použití sahá od pečení chleba a koláčů až po zahušťování omáček a polévek. Přesto se často zapomíná na jeden důležitý detail: nejlepší způsob jejího skladování.

Správné skladování mouky

Ve většině kuchyní se mouka skladuje ve spíži nebo ve skříni, ideálně v tmavém, suchém a chladném prostoru. Existuje však ještě jeden trik, který nabízí ještě lepší výsledky: můžete ji totiž uchovávat v mrazničce. Zmrazování mouky je vysoce účinnou metodou hned z několika důvodů.

Česnek oloupete už za 10 sekund, pomůže obyčejná nádoba s víkem

Česnek vydrží čerstvý klidně celý rok, stačí ho zamrazit

Pravidelná údržba mrazáku iZdroj fotografie: Depositphotos
Mražení zabraňuje vystavení mouky světlu, teplu a vlhkosti.
  • Zabraňuje vystavení mouky světlu, teplu a vlhkosti – faktorům, které mohou ohrozit její čerstvost.
  • Také uchovává přirozené chutě po delší dobu.
  • A chrání vás proti škůdcům, které si můžete nechtěně přinést třeba z nákupu.

Právě v posledním případě se mražení mouky mnohdy ukazuje jako neocenitelné, píše web Ask a Prepper. Jejím uskladněním v mrazničce totiž zabráníte vylíhnutí a šíření škůdců, o nichž mnohdy ani nevíte (protože jejich miniaturní vajíčka se v sáčku při zběžném pohledu snadno ztratí). Naše prababičky používaly tento postup každou zimu (pytle jednoduše vystrčily na mráz) a funguje stejně dobře i dnes.

Jahody, maliny i borůvky vydrží klidně až 12 měsíců, chce je jen správně zamrazit

Jak vyrobit past na moly iZdroj fotografie: Depositphotos
Mouka je jednou z nejuniverzálnějších a nejdůležitějších surovin v kuchyni, její použití sahá už do starověku. Musíte ji však správně uskladnit. Jinak se v ní mohou vyskytnout třeba moli.

Jak správně zmrazit mouku

Pro začátek ji přesypte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku vhodného do mrazničky, jak radí web Grove. Tím zabráníte nechtěnému spálení od mrazu a snížíte možnost vniknutí jakékoli vlhkosti. Na nádobu nebo sáček vyznačte datum, abyste měli přehled o době skladování. Mouku lze zmrazit až na dva roky bez ztráty kvality. Jen ji nesmíte zmrazovat a znovu rozmrazovat. I když to tak na první pohled nevypadá, poškodilo by ji to. Různé ořechové mouky pak doporučuji skladovat přibližně rok,“ radí prodavačka z obchůdku se zdravou výživou paní Hana T. z Chomutova.

A ještě dodává tip pro opětovné použití. „Pokud váš recept vyžaduje mouku v pokojové teplotě, jednoduše ji vyjměte z mrazničky několik hodin před přípravou. Ještě rychleji ji ohřejete, pokud ji prosijete.“

Jak chráníte své potraviny před napadením škůdci vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články