Zmrazení mouky může mít mnohé výhody. Patří mezi ně i delší čerstvost a ochrana před škůdci

Aby vám mouka dlouho vydržela v perfektním stavu, musíte ji na skladování správně připravit. Pomůže vám docela obyčejný mrazák.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Mouka je jednou z nejuniverzálnějších a nejdůležitějších surovin v kuchyni, její použití sahá od pečení chleba a koláčů až po zahušťování omáček a polévek. Přesto se často zapomíná na jeden důležitý detail: nejlepší způsob jejího skladování.

Správné skladování mouky

Ve většině kuchyní se mouka skladuje ve spíži nebo ve skříni, ideálně v tmavém, suchém a chladném prostoru. Existuje však ještě jeden trik, který nabízí ještě lepší výsledky: můžete ji totiž uchovávat v mrazničce. Zmrazování mouky je vysoce účinnou metodou hned z několika důvodů.

Česnek oloupete už za 10 sekund, pomůže obyčejná nádoba s víkem

Česnek vydrží čerstvý klidně celý rok, stačí ho zamrazit

Pravidelná údržba mrazáku iZdroj fotografie: Depositphotos
Mražení zabraňuje vystavení mouky světlu, teplu a vlhkosti.
  • Zabraňuje vystavení mouky světlu, teplu a vlhkosti – faktorům, které mohou ohrozit její čerstvost.
  • Také uchovává přirozené chutě po delší dobu.
  • A chrání vás proti škůdcům, které si můžete nechtěně přinést třeba z nákupu.

Právě v posledním případě se mražení mouky mnohdy ukazuje jako neocenitelné, píše web Ask a Prepper. Jejím uskladněním v mrazničce totiž zabráníte vylíhnutí a šíření škůdců, o nichž mnohdy ani nevíte (protože jejich miniaturní vajíčka se v sáčku při zběžném pohledu snadno ztratí). Naše prababičky používaly tento postup každou zimu (pytle jednoduše vystrčily na mráz) a funguje stejně dobře i dnes.

Jahody, maliny i borůvky vydrží klidně až 12 měsíců, chce je jen správně zamrazit

Jak vyrobit past na moly iZdroj fotografie: Depositphotos
Mouka je jednou z nejuniverzálnějších a nejdůležitějších surovin v kuchyni, její použití sahá už do starověku. Musíte ji však správně uskladnit. Jinak se v ní mohou vyskytnout třeba moli.

Jak správně zmrazit mouku

Pro začátek ji přesypte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku vhodného do mrazničky, jak radí web Grove. Tím zabráníte nechtěnému spálení od mrazu a snížíte možnost vniknutí jakékoli vlhkosti. Na nádobu nebo sáček vyznačte datum, abyste měli přehled o době skladování. Mouku lze zmrazit až na dva roky bez ztráty kvality. Jen ji nesmíte zmrazovat a znovu rozmrazovat. I když to tak na první pohled nevypadá, poškodilo by ji to. Různé ořechové mouky pak doporučuji skladovat přibližně rok,“ radí prodavačka z obchůdku se zdravou výživou paní Hana T. z Chomutova.

A ještě dodává tip pro opětovné použití. „Pokud váš recept vyžaduje mouku v pokojové teplotě, jednoduše ji vyjměte z mrazničky několik hodin před přípravou. Ještě rychleji ji ohřejete, pokud ji prosijete.“

Jak chráníte své potraviny před napadením škůdci vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články