Chcete, aby byly pečené brambory krásně křupavé? Držte se lidové techniky. Slibujeme vám, že jste lepší ještě nejedli

                   

Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou dětí i dospělých. Jejich příprava se může zdát jako naprosto snadná věc, ale opak je pravdou. Ne vždy se povede, aby byly rovnoměrně upečené, krásně křupavé a chutné. Existují však fígle, díky nimž bude váš bramborový pokrm perfektně připravený, a každý, kdo ochutná, bude chtít znát váš recept.

Brambory předvařte v soli

Nejprve hlízy oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a přibližně 8 minut je povařte v osolené vodě. Předvaření v soli vám zaručí jednak skvělou chuť, ale také vám zkrátí dobu pečení v troubě a zbavíte se také značného množství škrobu. Snížení jeho obsahu podpoří křupavost. Dbejte na to, abyste brambory nevařili moc dlouho, aby nedošlo k jejich rozvaření.

iZdroj fotografie: Unsplash

Připravte si kořenicí směs

Než se brambory uvaří, připravte si na ně dostatečně velkou mísu. Do ní nalijte několik lžic olivového nebo slunečnicového oleje a přisypte koření vašeho výběru. Pro tento účel se perfektně hodí kurkuma, mletá paprika (sladká i pálivá), grilovací koření, pepř, mleté nebo drcené chilli a bazalka. Můžete ale také zaexperimentovat a vyzkoušet např. směs na pizzu nebo polévkové bylinky.

Nezapomeňte brambory zchladit

Uvařené brambory slijte (nejlépe do cedníku) a zchlaďte proudem studené vody. Opatrně je osušte papírovou utěrkou. Pozor, ať na nich nezůstanou vlákna papíru. Poté hlízy přidejte do mísy s kořením a olejem a pečlivě promíchejte. Dejte si záležet na tom, aby byl každý kousek obalený v ochucovací směsi.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pečte v troubě dozlatova

Nakonec okořeněné bramborové kousky rovnoměrně rozložte na plech tak, aby mezi každým byl alespoň 0,5–1 cm prostor (aby se dobře opekly z každé strany). Pokud by se vám zdálo, že je na nich málo oleje, můžete je jím ještě potřít. Pečte v horkovzdušné troubě rozpálené na cca 190–200 stupňů po dobu 15–20 minut. Ten správný čas vám napoví zlatavá barva brambor.

Jakou směs koření na ochucení pečených brambor používáte vy?

Vyzkoušejte také tento skvělý recept na francouzské brambory!
Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články