Podivný, ale geniální důvod, proč přidat vodu do míchaných vajec. Dva nadčasové postupy s kohoutkovou a perlivou vodou

                   

Vydatná snídaně je základ. Proto je důležité zvolit takovou, která vás nastartuje a provede vás tak úspěšně celým dnem. Nejoblíbenějším snídaňovým jídlem mnoha z nás jsou vejce v jakékoli podobě. Pokud si rádi pochutnáte na těch míchaných, vyzkoušejte tyto recepty, které vám vezmou dech.

Něco málo o vejcích

Vejce jsou potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričních látek. Dále mají vysokou stravitelnost, která u žloutku činí až 100 %. Skládají se hlavně z vody (74 %), bílkovin (13 %) a tuků (12 %). Jsou ale také důležitým zdrojem mnoha vitaminů (A, D, E, B12 a další) a minerálních látek, např. sodíku, draslíku, vápníku a železa.

iZdroj fotografie: Unsplash

Významná je také jejich energetická hodnota. U průměrně velkého vejce (cca 60 g) dosahuje 332 až 387 kJ a jejím hlavním zdrojem je žloutek. Vajíčka s menším obsahem bílku mají tedy vyšší hodnotu energie na jednotku hmotnosti, např. u vejce o 32 gramech činí 742 kJ/100 g, ale vejce se 67 gramy má jen 649 kJ/100 g.

Jak na dokonalý recept

Míchaná vejce jsou jednou z nejčastějších úprav této hodnotné potraviny. Existuje mnoho receptů, ale ne každý vám zaručí dokonalou nadýchanost. Té dosáhnete za pomoci neochucené perlivé vody. Jejím tajemstvím je, že při dopadu na rozpálenou pánev bublinky v ní obsažené nabydou na objemu, a tak dojde k větší načechranosti vajec.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pro přípravu těchto perfektně nadýchaných míchaných vajec si nachystejte:

  • vejce,
  • perlivou vodu,
  • olej,
  • nepřilnavou pánev.

Vajíčka rozšlehejte (nejlépe metličkou nebo vidličkou) a přilijte trošku sodovky. Její doporučené množství je 1 polévková lžíce na jednu porci. Pak už je jen promíchejte, jak jste zvyklí, a máte hotovo.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vyzkoušejte něco neobvyklého

Existuje ještě jeden recept, ve kterém figuruje použití vody, tentokrát kohoutkové. Je sice nevšední, ale jeho výsledky jsou neuvěřitelné. Vajíčka jsou pak úžasně vláčná a chutná.

  • Oddělte 4 žloutky od bílků.
  • Žloutky šlehejte se čtvrtinou odebraných bílků přibližně 20 sekund.
  • Přiveďte vodu k varu a přidejte špetku soli.
  • Zamíchejte vodu, aby vznikl vír.
  • Nalijte vejce do středu víru a zakryjte nádobu na 20 sekund pokličkou.
  • Směs vyndejte pomocí síta.
  • Okořeňte dle vaší chuti a podávejte.

Máte nějaký vlastní recept na nadýchaná míchaná vejce?

Vajíčka můžete obohatit mnoha dalšími přísadami. Vyzkoušejte tento recept s cibulí a slaninou.
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články