Dávno zapomenuté recepty na sirup z červené řepy. Během chvilky vyléčí nachlazení i další neduhy

                   

Červená řepa je v gastronomii velmi využívanou zeleninou. Důvodem je velký obsah látek příznivých pro náš organismus a výborná chuť. Je součástí mnoha známých a oblíbených pokrmů, jako např. boršč. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i sirup? Vyzkoušejte alespoň jeden z uvedených receptů a udělejte tak něco pro své zdraví.

Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů

Prospěšnými látkami, které se nachází v bulvě červené řepy jsou:

  • vitamíny C a B6,
  • sodík,
  • draslík,
  • vápník,
  • fosfor,
  • mangan,
  • železo,
  • hořčík,
  • rubidium,
  • cesium,
  • betalainy (rostlinná barviva),
  • kyselina listová,
  • bílkoviny,
  • tuky
  • a vláknina.
iZdroj fotografie: Pxfuel

Díky obsahu zmíněných vitamínů a dalších složek má řepa mnoho léčivých účinků:

  • pomáhá při kašli, nachlazení a angíně,
  • podporuje imunitní systém a tvorbu červených krvinek,
  • zabraňuje křehkosti cév,
  • snižuje krevní tlak,
  • léčí artrózu,
  • zlepšuje zdraví trávícího traktu,
  • pomáhá při udržování zdravé tělesné hmotnosti,
  • zpomaluje růst nádorových buněk.

Sirup je hotový během chvilky

Nejlepším způsobem, jak využít příznivý vliv řepy, je konzumace sirupu. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a rychlá. Budou vám na něj stačit jen 2 středně velké bulvy řepy a 3 zarovnané lžíce medu. Nejprve zeleninu omyjte, nastrouhejte a vložte do malého hrnce. Přidejte sladidlo, zapněte sporák na minimum a přibližně 30 minut povařte. Poté směs přeceďte. Hotový výrobek skladujte v lednici.

iZdroj fotografie: Pxfuel

Můžete i trochu zaexperimentovat

Sirup lze také obohatit dalšími zajímavými přísadami. Vyzkoušejte i recept s aromatem malin a citrusů. Budete potřebovat:

  • 3 bulvy řepy (700 g),
  • 1,5 kg cukru,
  • 30 g kyseliny citronové,
  • 2 lžíce šťávy z citronu, limety nebo pomeranče,
  • 1 malinovou tresť.

Zeleninu omyjte, nastrouhejte nahrubo, vložte do hrnce a dolijte dvěma litry vody. Směs přiveďte k varu a vařte alespoň 25 minut. Poté nechte dvě hodiny louhovat a sceďte. Do macerátu přidejte cukr, tresť, kyselinu citronovou a šťávu z vámi vybraného citrusu. Míchejte, dokud se přidané přísady nerozpustí. Hotový sirup nalijte do sklenic a umístěte do lednice.

Už jste sirup z červené řepy připravovali? Máte nějaký vlastní recept?

Už jste někdy ochutnali karbanátky z červené řepy? Jsou výborné a snadné na přípravu.
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články