Červená řepa je v gastronomii velmi využívanou zeleninou. Důvodem je velký obsah látek příznivých pro náš organismus a výborná chuť. Je součástí mnoha známých a oblíbených pokrmů, jako např. boršč. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i sirup? Vyzkoušejte alespoň jeden z uvedených receptů a udělejte tak něco pro své zdraví.
Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů
Prospěšnými látkami, které se nachází v bulvě červené řepy jsou:
- vitamíny C a B6,
- sodík,
- draslík,
- vápník,
- fosfor,
- mangan,
- železo,
- hořčík,
- rubidium,
- cesium,
- betalainy (rostlinná barviva),
- kyselina listová,
- bílkoviny,
- tuky
- a vláknina.
Díky obsahu zmíněných vitamínů a dalších složek má řepa mnoho léčivých účinků:
- pomáhá při kašli, nachlazení a angíně,
- podporuje imunitní systém a tvorbu červených krvinek,
- zabraňuje křehkosti cév,
- snižuje krevní tlak,
- léčí artrózu,
- zlepšuje zdraví trávícího traktu,
- pomáhá při udržování zdravé tělesné hmotnosti,
- zpomaluje růst nádorových buněk.
Sirup je hotový během chvilky
Nejlepším způsobem, jak využít příznivý vliv řepy, je konzumace sirupu. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a rychlá. Budou vám na něj stačit jen 2 středně velké bulvy řepy a 3 zarovnané lžíce medu. Nejprve zeleninu omyjte, nastrouhejte a vložte do malého hrnce. Přidejte sladidlo, zapněte sporák na minimum a přibližně 30 minut povařte. Poté směs přeceďte. Hotový výrobek skladujte v lednici.
Můžete i trochu zaexperimentovat
Sirup lze také obohatit dalšími zajímavými přísadami. Vyzkoušejte i recept s aromatem malin a citrusů. Budete potřebovat:
- 3 bulvy řepy (700 g),
- 1,5 kg cukru,
- 30 g kyseliny citronové,
- 2 lžíce šťávy z citronu, limety nebo pomeranče,
- 1 malinovou tresť.
Zeleninu omyjte, nastrouhejte nahrubo, vložte do hrnce a dolijte dvěma litry vody. Směs přiveďte k varu a vařte alespoň 25 minut. Poté nechte dvě hodiny louhovat a sceďte. Do macerátu přidejte cukr, tresť, kyselinu citronovou a šťávu z vámi vybraného citrusu. Míchejte, dokud se přidané přísady nerozpustí. Hotový sirup nalijte do sklenic a umístěte do lednice.
Už jste sirup z červené řepy připravovali? Máte nějaký vlastní recept?