Skladujete vitamíny nabitou řepu tím opravdu správným způsobem a užijte si ji do sytosti klidně i více než rok.
Řepa je prospěšná zelenina plná vitamínů a jiných pro člověka prospěšných látek. Povzbuzuje činnost žaludku a také tvorbu žluči a má také pozitivní vliv na váš zrak. Proto je určitě škoda, abyste vlivem špatného skladování, nebo nesprávného sklízení o tak zdravou plodinu přišli. Co pro to tedy udělat?
Správné skladování i sklizeň
Díky správnému skladování si budete moci sklizenou řepu vychutnávat co nejdéle. I během zimy bude stále šťavnatá a sladká, pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel. Důležitá je doba, kdy řepu sklízíte. Ideální je to udělat ještě před nástupem prvního mrazu. Půda by měla být suchá a poddajná, jak už Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti upozorňovali, proto byste ji minimálně čtrnáct dní před sklizní již neměli zalévat.
Sklizená řepa by pak měla být uskladněna při teplotě dvou až čtyř stupňů nad nulou. Skvělým prostorem jsou proto sklepy nebo suterény. Při vyšších teplotách začnou kořeny řepy klíčit. Při skladování plodin ve sklepě však dejte pozor na vlhkost. Musí být opravdu velmi vysoká, jinak řepa ztratí svojí šťavnatost, připomíná magazín SvětŽeny.
Skladujte řepu spolu s bramborami
„Nejlepší je skladovat řepu společně s bramborami. Tyto dva druhy zeleniny spolu dokonale souzní, brambory totiž dodávají řepě přebytečnou vlhkost,“ radí čtenář Honza T. z Kouřimi. „Můžete uskladnit brambory spolu s řepou ve 2 až 3 vrstvách a zajistit jim tak správné podmínky.“ Použít ale lze také piliny z jehličnatých stromů, které slouží jako skvělá podestýlka pro skladování nejen řepy. Do krabice nasypejte jednoduše 3 cm pilin a na ně umístěte plodiny, aniž by se dotýkaly.
A stejně dobře vám může posloužit i písek, jak doporučuje i web iReceptář – v tom však můžete řepu uložit i samostatně. Já tenhle způsob používám nejraději. Ne úplně správný, ale také možný způsob uskladnění zeleniny je použití plastových sáčků. Vždy v nich však nechte malý otvor, aby se mohla odpařovat přebytečná vlhkost. Takto uskladněná řepa zůstane lahodná a šťavnatá během celé zimy a vy tak budete mít její nekonečnou zásobu vždy po ruce. S konzumací řepy rozhodně neváhejte, pro vaše tělo je opravdu darem.