Využijte přirozeného odpuzovače komárů, který vám roste na zahradě. Obvykle si pochutnáváme jen na vlašských ořeších a jejich zelené slupky necháváme ležet ladem. To je ale opravdová škoda. Obsahují totiž velké množství cenných látek, které by bylo rozhodně škoda vyhodit na kompost. Naučte se z nich připravit účinný repelent, který od vás odežene dotěrné komáry opravdu jednou provždy.
Stačí nasbírat zelené slupky
Nejlépe se pro tento účel hodí slupky z mladých vlašských ořechů sbíraných začátkem léta. Ale ani teď ještě není na přípravu tohoto receptu pozdě. Dokud jsou zelené, obsahují stále účinných látek dost a dost.
- Nasbírejte asi půl kila slupek z vlašských ořechů.
- Zalijte ve vhodném hrnci jedním litrem vody.
- Vařte 20-30 minut.
- Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Domácí repelent je skoro hotový.
Pokud chcete dobu varu zkrátit, nakrájejte předtím slupky nadrobno.
Hotový vývar přeceďte. Nyní už zbývá ho jen smíchat s alpou v tom správném poměru. Na tři díly vývaru z ořechových slupek vám stačí jeden díl alpy. Doporučujeme si tedy vývar odměřit, doplnit alpou (lihem) a následně rozlít do menších lahviček. Bude se vám mnohem lépe používat. A jak na to? Než se vydáte večer na zahradu, natřete si pokožku tímto přírodním repelentem. Alergických rekcí se bát nemusíte.
Jak správně používat přírodní repelent
Nemusí se jednat jen o aplikaci na obnaženou pokožku. Stejně účinný bude tento repelent i na oblečení nebo třeba na obuvi. Pokud se však budete venku pohybovat po delší čas, raději jeho aplikaci zopakujte. A to nejlépe vždy po čtyřech hodinách. V takovém případě si vždy zachová svou maximální účinnost. U dětí ho doporučujeme předem použít na méně citlivých částech těla. Na noc však repelent vždy raději smyjte.
Z ořechových slupek připravíte i čaj
V ořechových slupkách však najdete i množství dalších cenných složek. Pomohou vám například s vysokou hladinou cukru v krvi, protože obsahují látky, které stimulují produkci inzulínu. Čaj z ořechových slupek se používá také při hypertenzi, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi; celkově zlepšuje metabolismus a podle některých zdrojů také zmírňuje projevy aterosklerózy, artritidy a osteoartrózy.
A jak čaj správně uvařit?
Nasušené slupky vlašských ořechů podrťte v hmoždíři. Na jednu dávku poté použijte 2 lžíce suché drti a 1-2 sklenice vody. Slupky zalijte ne zcela vroucí vodou (teplota vody by měla být 80-90 ° C) a nechte vylouhovat 4-5 minut. Poté přeceďte a rozdělte na pět dávek. Ty popíjejte v průběhu celého dne, a to po dobu jednoho týdne. Poté si udělejte dvoudenní přestávku a opět pokračujte až do zmírnění nebo vymizení problémů.