Připravte si domácí repelent ze slupek vlašských ořechů. Komáři se vám začnou vyhýbat obloukem

Vyrobte si přírodní repelent z běžného zahradního odpadu. Slupky z vlašských ořechů zaženou komáry spolehlivě.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Využijte přirozeného odpuzovače komárů, který vám roste na zahradě. Obvykle si pochutnáváme jen na vlašských ořeších a jejich zelené slupky necháváme ležet ladem. To je ale opravdová škoda. Obsahují totiž velké množství cenných látek, které by bylo rozhodně škoda vyhodit na kompost. Naučte se z nich připravit účinný repelent, který od vás odežene dotěrné komáry opravdu jednou provždy.

Stačí nasbírat zelené slupky

Nejlépe se pro tento účel hodí slupky z mladých vlašských ořechů sbíraných začátkem léta. Ale ani teď ještě není na přípravu tohoto receptu pozdě. Dokud jsou zelené, obsahují stále účinných látek dost a dost.

  • Nasbírejte asi půl kila slupek z vlašských ořechů.
  • Zalijte ve vhodném hrnci jedním litrem vody.
  • Vařte 20-30 minut.
  • Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  • Domácí repelent je skoro hotový.

Pokud chcete dobu varu zkrátit, nakrájejte předtím slupky nadrobno.

Zdroj fotografie: Pixabay

Hotový vývar přeceďte. Nyní už zbývá ho jen smíchat s alpou v tom správném poměru. Na tři díly vývaru z ořechových slupek vám stačí jeden díl alpy. Doporučujeme si tedy vývar odměřit, doplnit alpou (lihem) a následně rozlít do menších lahviček. Bude se vám mnohem lépe používat. A jak na to? Než se vydáte večer na zahradu, natřete si pokožku tímto přírodním repelentem. Alergických rekcí se bát nemusíte.

Jak správně používat přírodní repelent

Nemusí se jednat jen o aplikaci na obnaženou pokožku. Stejně účinný bude tento repelent i na oblečení nebo třeba na obuvi. Pokud se však budete venku pohybovat po delší čas, raději jeho aplikaci zopakujte. A to nejlépe vždy po čtyřech hodinách. V takovém případě si vždy zachová svou maximální účinnost. U dětí ho doporučujeme předem použít na méně citlivých částech těla. Na noc však repelent vždy raději smyjte.

Zdroj fotografie: Pixabay

Z ořechových slupek připravíte i čaj

V ořechových slupkách však najdete i množství dalších cenných složek. Pomohou vám například s vysokou hladinou cukru v krvi, protože obsahují látky, které stimulují produkci inzulínu. Čaj z ořechových slupek se používá také při hypertenzi, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi; celkově zlepšuje metabolismus a podle některých zdrojů také zmírňuje projevy aterosklerózy, artritidy a osteoartrózy.

A jak čaj správně uvařit?

Nasušené slupky vlašských ořechů podrťte v hmoždíři. Na jednu dávku poté použijte 2 lžíce suché drti a 1-2 sklenice vody. Slupky zalijte ne zcela vroucí vodou (teplota vody by měla být 80-90 ° C) a nechte vylouhovat 4-5 minut. Poté přeceďte a rozdělte na pět dávek. Ty popíjejte v průběhu celého dne, a to po dobu jednoho týdne. Poté si udělejte dvoudenní přestávku a opět pokračujte až do zmírnění nebo vymizení problémů.

A co si počít se zralými ořechy? Naučte se, jak je rychle a jednoduše nalouskat i bez louskáčku