Vlašské ořechy, bohaté na oleje a živiny, jsou náchylné ke zkáze, pokud nejsou správně skladovány. Naštěstí jim k perfektní kondici stačí málo.
Vlašské ořechy obsahují přírodní oleje, které jsou velmi citlivé na světlo, teplo a vlhkost. Bez správné péče tyto oleje oxidují, což vede ke žluknutí a kažení celého ořechu. Kromě toho mohou nevhodné skladovací podmínky vést ke vzniku plísní, případně k pronikání škůdců.
Pochoutka na celý rok
„Správným skladováním můžete u vlašských ořechů prodloužit jejich trvanlivost,“ konstatuje web KitchenHouse a vyzývá: „Neházejte je jen tak do nějaké nádoby. Uchovávejte je v té dobře uzavřené nádobě, aby je nezkazil vzduch a vlhkost.“ Rozhodně však nejde o jediný vhodný způsob skladování.
Ve skořápce vydrží dlouho
Pokud máte trochu místa navíc a netoužíte po tom si v jednou týdnu vylouskat zásobu ořechů na celý rok, nechte je při uskladnění v tom nejpřirozenějším ochranném obalu, který najdete – v jejich vlastní skořápce. Web Storables k tomu říká: „Nasypte vlašské ořechy do síťovaného sáčku, aby byla umožněna cirkulace vzduchu. Ujistěte se, že je sáček čistý a bez jakýchkoli nečistot. Vyhněte se ovšem používání plastu, protože se v něm může zachycovat vlhkost, což podporuje kažení.“
Skladování při pokojové teplotě
Pokud jste ořechy vyloupali, musíte postupovat jinak. Většina z nás je jednoduše uloží v kuchyni, ale pokud to děláte také tak, měli byste vědět, že tato technika má svá omezení. Při krátkodobém skladování se řiďte následujícími tipy:
- Vyloupané vlašské ořechy vložte do vakuově uzavíratelných sáčků či nádob (zabrání přístupu vzduchu a vlhkosti).
- K jejich uložení je ideální spíž nebo skříň mimo dosah tepla a světla.
Abyste odradili škůdce, přidejte do nádoby několik bobkových listů.
Chladnička výdrž prodlouží
Pro delší čerstvost skladujte vlašské ořechy v chladničce. Přesypte je do vzduchotěsných nádob nebo do silných plastových sáčků, aby neabsorbovaly pachy z okolí, a udržujte teplotu pod 4 °C. Takto bez potíží vydrží až tři měsíce. A pokud je ve stejných nádobách uložíte do mrazáku, budou chutnat perfektně až rok.