Nejste si jistí, zda v obchodě poznáte čerstvé kvalitní kuřecí maso? Řiďte se těmito radami a vyhnete se tak salmonelóze

                   

Kuře je jedním z nejoblíbenějších druhů masa používaných v gastronomii. Lze ho připravit na mnoho způsobů, je chutné a obsahuje hned několik vitamínů (např. B6 a D). Jeho další výhodou je to, že je lehce stravitelné, a navíc dietní. I tak se ale může stát, že v obchodě omylem zakoupíte nekvalitní kuře. Naučte se, jak takové maso poznat a vyhnout se mu obloukem.

Zkontrolujte tyto tři důležité věci

První věcí, kterou byste si měli důkladně prohlédnout, je obal. Ten by měl být neporušený, jinak by mohlo dojít ke kontaminaci kuřete z vnějšího prostředí. Pozornost byste měli věnovat také samotnému masu. Musí být:

  • světle růžové,
  • lesklé (ne slizké),
  • bez modřin a tmavých skvrn,
  • bez zápachu.
iZdroj fotografie: Unsplash

Nakonec se podívejte na etiketu. Ta ze zákona musí obsahovat:

  • název výrobku,
  • výrobce a jeho identifikaci s registračním číslem,
  • jakost A nebo B (A je vyšší),
  • typ masa (chlazené nebo mražené),
  • podmínky uchování,
  • identifikační značku (kód státu původu),
  • datum spotřeby (u chlazeného kuřete je uvedené konkrétní datum, u mraženého měsíc a rok).

Jaké kuře je nejčerstvější

Jak mražené, tak chlazené maso má své výhody i nevýhody. První z nich je bezpečnější, co se týče přenosu nejrůznějších chorob. Dejte jen pozor na to, aby nebylo změklé nebo rozmrzlé. Druhý z typů je zase výhodnější z nutričního hlediska, protože bývá čerstvější. Díky tomu je chutnější a obsahuje více látek prospěšných pro organismus.

iZdroj fotografie: Unsplash

Kontrolujte i bio maso

V prodejnách si můžete všimnout i masa v biokvalitě. Tento typ sice nemá mnoho příznivců kvůli vysoké ceně, je ale mnohem zdravější a má lepší chuť. Důvodem je způsob chovu kuřat, která jsou déle a kvalitněji krmená. Obsahují tedy méně tuku a mnohem více svalové hmoty. I u bio výrobků však musíte dát pozor na všechny výše uvedené faktory kvality.

Nikdy ho nejezte syrové

Zakoupené kuřecí maso je v každém případě třeba tepelně upravit. Ochráníte tak sebe i své známé před nákazou bakteriálním onemocněním, kterým je salmonelóza. Projevuje se:

  • prudkými a velice nepříjemnými průjmy,
  • nevolností, křečemi,
  • nízkým krevním tlakem,
  • zrychlenou srdeční činností
  • a celkovou slabostí.

Jakou úpravu kuřecího masa máte nejraději? Kupujete maso v supermarketech, nebo zásadně od řezníka?

Zkuste tento recept na zapékaná kuřecí prsa. Příprava je neuvěřitelně snadná a chuť přímo úžasná.
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články