Pokud jste nikdy nepřemýšlejí nad tím, proč mají houbičky na nádobí různé barvy, změňte to. Hodí se totiž pro různá použití.
Pokud si pořídíte balíček houbiček na nádobí, pak obvykle zjistíte, že uvnitř se nachází hned několik druhů různě barevných houbiček. Většina lidí si myslí, že je to proto, aby celé balení vypadalo atraktivnější a lépe se prodávalo. Ovšem ve skutečnosti má každá barva svou symboliku a přímo vás tak navádí k tomu, na co je nejlepší konkrétní houbičku použít. Podívejte se na jednotlivé druhy a naučte se je odlišovat.
Jak se vyznat v houbičkách
Houbičky na nádobí mají obvykle dvě strany. Jejich abrazivní část je o něco drsnější a je určená pro čištění odolných nečistot. Měkká část má pak velmi vysokou absorpční schopnost a samozřejmě ji lze použít i na jemné čištění povrchů.
Brusná část houbiček je proto určena k čištění naprosté většiny kuchyňského náčiní, ovšem s několika výjimkami (jde o křehčí materiály, které by se mohly poškrábat). Stupeň drsnosti abrazivní strany houby se však u jednotlivých kousků liší, a to právě v závislosti na její barvě. A jak se tedy ve značení vyznat?
Brusná zelená strana houbiček
Pokud vám do ruky padne tato houbička, pak byste měli vědět, že smyje i velmi odolné skvrny. Má totiž nejtvrdší brusivo ze všech houbiček. Aby fungovala optimálně, používá se společně s prostředkem na mytí nádobí. Pokud s ní přitlačíte třeba na hrnce, dokáže vyčistit i opravdu odolné připečeniny a připálené potraviny.
Tuto houbičku se proto rozhodně nedoporučuje používat k čištění smaltovaného nádobí nebo jiných křehkých povrchů. Pokud byste to přesto udělali, hrozilo by jejich poškrábání, či dokonce odstranění nanesené ochrany (například v případě teflonových pánví). Někdy bývá v balení zelená abrazivní strana nahrazena šedou. Ta má zcela identické vlastnosti.
Červené houbičky na nádobí
Tyto houbičky nabídnou na své abrazivní části střední tvrdost a jsou tedy poměrně univerzální. Uplatní se při mytí povrchů i při čištění běžných druhů nádobí. Nemusíte se obávat, že byste své nádobí jakkoliv poškodili.
Žlutá abrazivní strana houbičky
Abrazivní žlutá část houbiček na nádobí velmi dobře vyčistí veškeré křehké kuchyňské náčiní. Je to nejměkčí druh houbičky, takže ji bez problémů uplatníte i při omývání křišťálových sklenic nebo porcelánového nádobí. Skvěle se také hodí pro čištění všech křehkých skleněných povrchů, které by se mohly v případě použití drsnější houbičky poškrábat.
Co ještě vědět o houbičkách
Aby vám tito pomocníci dlouho vydrželi, je důležité se o ně starat. Po použití je proto vždy důležité houbičku dobře opláchnout, a poté vyždímat a nechat uschnout na vzdušném místě (nejlépe na podložce, která nezadržuje vodu). Pokud totiž houbička na nádobí zůstane mokrá, mohou se v ní rozmnožit bakterie a začne se z ní linout i nepříjemný zápach. Pro dezinfekci také myjte své houbičky alespoň jednou týdně bílým octem nebo jedlou sodou, které efektivně zabrání množení choroboplodných zárodků.