Jak udržet brambory čerstvé, pevné a chutné po celou sezónu – pomůže šikovný trik se skladováním i obyčejné koření.
Aby brambory zůstaly pevné a neklíčily, je klíčová správná příprava. Začněte výběrem dokonale vyzrálých hlíz s tlustou a neporušenou slupkou. Ty jsou lépe připravené vydržet dlouhé měsíce skladování, aniž by podlehly hnilobě nebo vysušení. Očistěte je od zeminy, ale nemyjte. Nadměrná vlhkost podporuje hnilobu.
Počáteční fáze zrání
Hlízy nechte asi dva týdny zrát v teplém (12-18 °C) a větraném prostoru. Tento krok zpevní slupku a zacelí případné povrchové rány. Po vyzrání brambory roztřiďte. Odstraňte všechny kusy se známkami poškození, onemocnění nebo měkkosti, abyste zabránili kontaminaci během skladování.
Klíčové podmínky pro skladování brambor
Brambory vyžadují přesnou rovnováhu teploty, vlhkosti a tmy, aby zůstaly pevné a neklíčily. V zásadě lze vše shrnout do několika základních bodů.
- Teplota: Udržujte chladné prostředí v rozmezí 5-8 °C. Nižší teploty mohou způsobit, že brambory získají sladkou chuť v důsledku přeměny škrobu na cukr.
- Vlhkost vzduchu: Vyberte prostory s 80-90 % vlhkosti vzduchu, aby byly brambory hydratované, ale zároveň odolaly hnilobě.
- Větrání: Brambory skladujte v prodyšných nádobách a celý prostor pravidelně větrejte.
Bobkový list pro eliminaci hniloby
Máte strach, že by vám i přes všechna uvedená opatření mohly brambory začít hnít? Pak do každé bedny vložte několik bobkových listů. Fungují totiž jako přírodní antiseptikum a všechny patogeny bleskově zlikvidují.
Brambory skladujte v temnu
Důležitá je také tma, připomíná web RealSimple. „Pokud jsou brambory vystaveny příliš velkému množství světla, zezelenají a vytvoří sloučeninu zvanou solanin. Ten může způsobit, že brambory budou hořké, nepoživatelné a potenciálně vyvolávající nevolnost (pokud byste je přece jen zkonzumovali).“
Sklizeň a skladování brambor podle odborníků
I rychlokvašky z obchodu vydrží déle
Ale dobře se vyplatí skladovat i brambory z obchodu, mohou vám tak vydržet i dva týdny, radí web Food52. „Uchovávejte je v zásuvce, v košíku, ve skříni, v papírovém sáčku nebo v bambusovém koši – prostě kdekoli, kde je tma – a měly by vydržet 1 až 2 týdny. Průhledný plastový sáček, ve kterém jsou baleny, raději vyhoďte. Brambory jsou koneckonců rostliny. Pokud uvidí sluneční světlo, rozběhnou fotosyntézu, zezelenají a nakonec zvrásní a shnijí.“