Proč dávat do mikrovlnky sklenici s vodou: Málo známý fígl mění chuť i šťavnatost jídla

Mikrovlnná trouba je velmi užitečný spotřebič, který má doma asi každý. Vložte do ní sklenici s vodou a užívejte si tak chutnějších pokrmů.

i Zdroj fotografie: Kurt Kaiser / Matti Blume / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mikrovlnná trouba je součástí snad každé domácnosti. Ať už ji používáte na ohřívání pokrmu z předešlého dne, rychlé rozmrazení, nebo třeba grilování, měli byste dodržovat minimální váhový limit, který bývá přibližně kolem 100 gramů. Pokud opakovaně a často vkládáte potraviny s nižší váhou, může dojít k poruše, která není levná. Pomůže vložení sklenice, která magnet zatíží. To ale zdaleka není jediné využití sklenice v mikrovlnné troubě.

Vložte sklenici s vodou, jídlo nebude suché

Chcete-li ohřát pokrmy typu pizza, slaný koláč, nebo zapečené těstoviny, asi se často potýkáte s tím, že je jídlo poněkud suché a ztráta na kvalitě je více než patrná. Dá se tomu snadno zamezit právě vložením sklenice s vodou společně s ohřívaným pokrmem. Díky uvolňující se páře budou pokrmy z těsta, nebo třeba právě těstoviny, dokonale vláčné a velmi chutné. Skoro jako čerstvě uvařené.

Rychlovarná konvice vypověděla službu? Kromě ohřevu vody na sporáku můžete vodu snadno uvařit i v mikrovlnce. Požadované množství vody nalijte do skleněné nebo keramické nádoby a vložte nekovový předmět, ideálně vařečku. Ohřívejte 2 minuty a pravidelně promíchávejte. V případě potřeby postup opakujte, dokud nebude voda horká. Při vyjmutí nádoby buďte opatrní, abyste se neopařili, použijte raději utěrku.

Pizza s rajčaty a bazalkou iZdroj fotografie: Pexels

Materiály, které do mikrovlnné trouby nepatří

Je několik materiálů, které rozhodně v mikrovlnné troubě nemají co pohledávat. Patří mezi ně například plastové sáčky a nádoby. Z plastů se zahříváním uvolňují nebezpečné látky, které pak končí ve vašem pokrmu či nápoji. Ze stejného důvodu byste dovnitř neměli vkládat ani kartonové krabice. Některé z nich jsou opatřeny voskovým, kovovým, nebo plastovým povrchem, který zahříváním taje. To je nebezpečné nejen pro vaše zdraví, ale můžete si poškodit i samotný spotřebič.

Do mikrovlnné trouby rozhodně nevkládejte kovové předměty. Pozor i na kovové proužky na nádobí, nebo aluminiovou fólii. Kovy odrážejí mikrovlny, elektrony se rozkmitají a mohou způsobit elektrický výboj. V reálném případě tedy i malý kovový kousek může způsobit jiskření a v horším případě i požár.

Uvařte si v mikrovlnné troubě chutnou snídani

Milujete míchaná vejce ke snídani? Nemusíte hned vytahovat pánev, vystačíte si i s mikrovlnnou troubou. Vyberte vhodnou nádobu, ideálně porcelánovou, nebo skleněnou. Rozklepněte 2 vejce společně se 2 lžícemi mléka a pořádně promíchejte. Přidejte sůl a pepř. Dle chuti můžete přimíchat i sýr, bylinky, šunku, nebo slaninu.

Plastové nádobí s potravinami iZdroj fotografie: Depositphotos

Misku zakryjte potravinovou fólií vhodnou pro ohřev v mikrovlnné troubě a udělejte do ní několik malých otvorů, aby mohla odcházet pára. Ohřívejte na střední intenzitu po dobu necelých 2 minut, pravidelně promíchávejte. Celková doba závisí na výkonu dané mikrovlnné trouby. Před samotnou konzumací nechte vejce přikrytá, postačí minuta, aby vejce mohla „dojít“.

Jak často ohříváte pokrmy v mikrovlnné troubě?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články