Aby se vysazené cibuli dařilo co nejlépe, vyplatí se použít jedlou sodu. Vyhnete se tak útoků háďátek i nejrůznějších chorob.
Cibule je základem mnoha kuchyní po celém světě a dodává chuť a hloubku nesčetným pokrmům. Co kdybyste si ale mohli zajistit skvělou úrodu cibule s minimálním rizikem chorob? Ve skutečnosti to není tak složité, jak to na první pohled vypadá. Pomůže vám obyčejná jedlá soda nebo třeba sůl či prospěšný oxid manganičitý.
Namáčení ve slané vodě
Roztoky slané vody jsou pro namáčení cibule oblíbené, protože podporují rychlý růst, chrání před agresivními půdními organismy a podporují silný vývoj rostlin a tvorbu plodů. Tato metoda také pomáhá odradit škůdce. Roztok připravíte tak, že ve 2 litrech vody rozpustíte 2 polévkové lžíce kamenné soli a cibuli před výsadbou namočíte na 2 až 3 hodiny. Aby metoda fungovala, měli byste použít vodu pokojové teploty – cibule rozhodně nenamáčejte za chladných dnů venku.
Namáčení v jedlé sodě
Namočení cibule do roztoku jedlé sody může přinést pozoruhodné výsledky. Jedlá soda cibuli nejen dezinfikuje, ale také urychluje její růst. Tato metoda je obzvláště účinná při ochraně cibule před chorobami a škůdci přenášenými půdou. Stačí rozpustit 1 čajovou lžičku jedlé sody v 10 litrech teplé vody (45 až 50 °C) a namočit sazečku asi na hodinu. Vyšší teplotu se snažte udržet například obalením nádoby do alobalu. A soda pomáhá i proti mravencům.
Namáčení v oxidu manganičitém
Pokud se potýkáte se škůdci, jako jsou háďátka, zvažte namočení cibule do slabého 2% roztoku manganistanu draselného (oxidu manganičitého) na 10 až 20 minut před výsadbou. Toto ošetření pomáhá odradit háďátka a přispívá ke zdravější cibuli.
Největší službu odvede jedlá soda
Namáčení cibule v roztoku jedlé sody stimuluje rychlý vývoj kořenů a celkový růst. To vede k rychlejšímu dozrávání a bohatší úrodě. Takto ošetřená cibule se poté lépe brání půdním chorobám a škodlivým patogenům. Je proto méně pravděpodobné, že se vaše úroda stane pastvou pro podzemní vetřelce.
Ať už se rozhodnete pro metodu jedlé sody, roztok slané vody nebo ošetření oxidem manganičitým, vaše cibule se vám odvděčí bujným růstem a pevným zdravím. Připravte se tedy na to, že si budete moci vychutnat plody své práce a vychutnat si bohatou chuť, kterou vám může poskytnout pouze domácí zahradničení. Za trochu té námahy navíc tyto výsledky rozhodně stojí.