Cibulové slupky mohou mít v domácnosti mnoho využití. Aplikovat je lze i jako velmi účinné hnojivo. Stačí je správně zpracovat.
Slupky z cibule jsou často považovány za odpad a jednoduše se vyhazují. Je to však velká chyba – ve skutečnosti se mohou stát skvělým zdrojem živin pro vaše rostliny. Slupky z cibule jsou totiž bohaté na živiny, které jsou pro rostliny velmi užitečné.
Proč jsou slupky dobrým hnojivem
Slupky z cibule jsou bohaté na dusík, draslík a fosfor, což jsou klíčové živiny pro zdravý růst rostlin. Dusík je nezbytný pro tvorbu chlorofylu, který je zodpovědný za fotosyntézu. Draslík pomáhá rostlinám zlepšit odolnost proti chorobám a stresu a podporuje tvorbu nových výhonů. A fosfor je nezbytný pro tvorbu květů a plodů.
Jaké živiny obsahuje cibulová slupka
To však zdaleka není konečný počet. V tomto skvělém přírodním pomocníkovi najdete například i flavonoidy, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci snižovat riziko vzniku některých chorob rostlin. Důležitý je i kvercetin – flavonoid, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit riziko vzniku některých typů chorob o rostlin.
A nelze zapomenout ani na síru. Jde o minerál, který se vyskytuje v mnoha potravinách a je důležitý pro správné fungování metabolismu vašich rostlin. A cibulová slupka obsahuje opravdu vysoké množství síry, což je důvod, proč má tak charakteristický pach (stejně jako celá cibule) a štiplavost (s tou vám mohou při jejím zpracování pomoci některé triky).
Výroba cibulového hnojiva – recept
Recept na výrobu hnojiva z cibule je jednoduchý. Musíte jen nasbírat dostatečné množství slupek – alespoň čtyři hrsti. Ty pak zalijte litrem vody a půl hodiny vařte. Nechte je v hrnci vychladnout přes noc. Následující den hnojivo přeceďte a doplňte objem tekutiny vodou tak, aby bylo výsledkem 5 litrů hnojiva. To můžete okamžitě použít na zeleninu i okrasné květiny místo běžné zálivky. Aplikujte ho dvakrát za měsíc.
Jak využít slupky z cibule
Ovšem slupky z cibule se hodí i pro použití v mnoha dalších oblastech. Ze slupek můžete uvařit aromatický vývar, kterým obohatíte polévku, omáčku nebo třeba rizoto. Vložte je do vody a vařte 20 až 30 minut. Nebo jednoduše přidejte celou cibuli i se slupkou při vaření vývaru z masa nebo zeleniny. Zvýší to nejen chuť a aroma vývaru, ale také se vylepší jeho barva.
Jako odpuzovač hmyzu
Cibulové slupky mají silný zápach, který odpuzuje hmyz, jako jsou mouchy a mravenci. Rozložením kolem rostlin nebo na místa, kde se hmyz vyskytuje, jej odradíte. Použít samozřejmě lze i další pomocníky z rostlinné říše s výrazným aroma.
Pro výrobu léčivé tinktury
Slupky mohou být součástí výroby tinktury, která pomáhá při nachlazení, kašli a bolestech v krku. Stačí je nasekat a vložit do láhve s vodkou nebo jiným alkoholem, nechat louhovat a poté použít jako lék.
Pro péči o vlasy
Pomohou vám při péči o vlasy. Vařte slupky vodě a použijte vývar jako kondicionér na vlasy. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomohou vlasům, a dodá jim lesk. Zintenzivní také barvu, takže plavovlásky by měly použít jen vývar z bílé cibule.