Vyčištění smaltovaného nádobí od sazí, nečistot a mastnoty: 30 minutová octová lázeň

Chytré triky pro mytí smaltovaného nádoby. Žádný připálený tuk ani nečistoty už nebudou mít šanci a smalt se přitom nepoškodí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Smaltované nádobí, které používaly už naše babičky, se znovu vrací do módy. Jeho výhoda spočívá ve velmi dobrých tepelných vlastnostech. Umí velice rychle a snadno vést teplo. Pokrmy ve smaltovaném hrnci jsou proto zahřívané rovnoměrně, což je opravdu k nezaplacení. Na druhou stranu, nevýhodou smaltovaného nádobí je, že nemá nepřilnavý povrch a jídlo se v něm tak velmi rádo připaluje.  

Hlavní výhody smaltovaného nádobí 

Pokud chcete používat smaltované nádobí ve své kuchyni, určitě byste měli znát pár tipů pro jeho správnou údržbu. Při nešetrném zacházení se opravdu velmi snadno poškrábe a svoji funkci pak neplní správně. Navíc, kdo by chtěl mít doma nevzhledné poškrábané hrnce, které vypadají, že mají nejlepší léta za sebou? Smaltované nádobí naopak se správnou péčí vydrží sloužit opravdu dlouho a kvalitně.  

Mytí smaltovaného nádobí je jednoduché, pokud se nepromešká ten správný okamžik. Důležité je začít s očistou (nebo alespoň odmáčením nečistot) ihned po vaření. Pokud necháte usazeniny na hrnci zaschnout, s odstraněním se mnohem více nadřete a opravdu riskujete nenávratné poškození nádobí. Při čištění si dejte také pozor na agresivní chemikálie a různé čistící prášky. Jednoduše si vystačíte se základními surovinami, které máte doma. 

Jak vyčistit smaltované nádobí iZdroj fotografie: Pexels

Vystačíte si pouze se dvěma surovinami 

Vhodným způsobem, jak umýt smaltované nádobí, je použití octa. Nalijte do pánve několik lžic octu a nechte ho třicet minut působit. Směs poté vylijte a nádobí umyje, jak jste zvyklí. Opravdu stačí jen obyčejný ocet, s nečistotami totiž dokáže hotové divy. Obdobně můžete využít také kyselinu citrónovou. Naplňte polovinu pánve vodou a přidejte dvě polévkové lžícemi kyseliny citrónové. Směs dobře promíchejte a vařte 2,5 až 3 hodiny na mírném ohni. 

Nečistoty se samy snadno vyplaví, odmočí se a vy budete mít čisté nádobí skoro bez práce. Pokud přece jen zůstane nějaká viditelná šmouha, je nejlepší zkusit ji seškrábat dřevěnou špachtlí. Pak si můžete být jistí, že povrch smaltovaného nádobí nepoškodíte.

Jaký typ nádobí máte doma vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články