Špatného odmrazování mrazničky se dopouštíme téměř všichni: Okrádáme se tím o peníze a ničíme tak kvalitu potravin

Odmrazování mrazáku má svá pravidla. Pokud zvolíte správnou frekvenci, ušetříte za energie a získáte více prostoru na skladování.

i Zdroj fotografie: iStock / HolgerEllgaard / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mraznička patří mezi spotřebiče, bez nichž si život tak úplně nedokážeme představit. Slouží jak k tomu, abychom si v domácnosti uložili zásoby potravin na delší dobu, tak i k tomu, abychom mohli efektivně uložit nejrůznější zbytky jídla pro pozdější potřebu. Ne vždy je však mraznička v domácnosti používána správně. Ovšem špatná frekvence odmrazování i neefektivní postup zvyšují náklady na energie, a samozřejmě také zmenšují vnitřní úložný prostor a zhoršují kvalitu uložených potravin.

Jak často odmrazovat mrazničku

Mrazničku můžete rozmrazit několika způsoby. Záleží na tom, jak moc pospícháte a také na tom, jak je námraza silná. Pokud odmrazujete pravidelně, když se vytvoří led do 1 cm, pak je odmražení rychlé, ale když s tím začnete, až když nemůžete vyndat šuplík nebo mrazničku nelze zavřít, pak to trvá déle. A nemáte-li na to celý den, budete tomu muset aktivně pomoci. Správná frekvence se se obvykle pohybuje mezi 3 až 4 měsíci.

Příprava na odmražení

Mrazničku vypněte ze zásuvky a dvířka nechte zcela otevřená. Vyndejte z ní šuplíky a obsah přendejte do jiného mrazáku. Vyplatí se mít toho v mrazničce co nejméně. Pokud další volný mrazák nemáte, použijte chladící boxy. Předem namrazte vložky a do boxů přendejte zmrzlé potraviny, Pokud máte ovoce, zeleninu nebo bylinky, dejte je na dno co nejblíže k chladícím vložkám, protože povolují nejdříve. Takto zmražené potraviny vydrží několik hodin.

iZdroj fotografie: Freepik

Nemáte-li ani chladící boxy, nevadí. Jednotlivé zmražené balíčky obalte vrstvou novin, naskládejte do igelitových tašek a pak vložte mezi vrstvu peřin, dek nebo pokrývek. Potraviny také vydrží několik hodin v nezměněném stavu. Na spodek mrazničky vložte pekáče, klidně se mohou částečně překrývat. Zachytí většinu vody z rozpuštěného ledu. Před mrazničku dejte savé hadry, ať nemáte na podlaze potopu. Stav průběžně kontrolujte, vylévejte pekáče a případně vyměňujte hadry.

Vyberte si optimální způsob

Neexistuje jen jedna cesta na to, jak odmrazit mrazničku. Naopak. Vybrat si můžete z několika způsobů podle svého volného času i aktuálních možností.

  • Samovolné odmražení: Pokud není námraza silná, můžete tomu nechat volný průběh. V závislosti na teplotě okolního prostředí budete mít hotovo za pár hodin.
  • Odmražení solí: Spěcháte-li nebo je vrstva silnější, posypte led solí nebo udělejte silný solný roztok a led jím polijte.
  • Odmražení pomocí horké vody: Vložte do mrazničky hrnec s horkou vodou. Pokud máte plastové příčky, pak raději na podložku. Pára led rozpustí.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Efektivní dokončení odmrazování

Mrazničku vytřete dosucha, zapněte a nechte namrazit na -18 °C. Pokud chcete do budoucna omezit tvorbu ledu, vytřete ji glycerinem nebo velmi tenkou vrstvou oleje. Pak do šuplíků znovu naskládejte potraviny a vložte do mrazničky.

Jaké jsou vaše tipy pro odmrazování mrazáku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články