Ne každému se podaří česnek po sklizení dlouho uchovat. Obvykle stojí za jeho rychlou kazivostí špatný způsob skladování.
Velmi důležité je především správně odhadnout načasování sklizně česneku. Pokud ji provedete příliš brzy nebo pozdě, pak se česnekové hlavy vždy mnohem hůře skladují. První známkou toho, že česnek je připraven ke sklizni, je silná a suchá ochranná slupka. Někdy v této době se také objeví květenství. Pozor byste si měli dát i na spodní listy. Pokud zežloutly, je čas na sklizeň.
Zvyšte trvanlivost česneku před sklizní
Pokud sbíráte česnek, který je určen pro dlouhodobě uskladnění, doporučujeme ho před výsadbou ošetřit fungicidem. Ten totiž česnek ochrání před chorobami a parazity. Pro speciální přípravek však není nutné chodit do zahradnictví – můžete si ho totiž udělat i doma. Existuje léty prověřený, bezpečný a účinný domácí fungicid, který je však opravdu finančně nenáročný.
Jde o chlorid sodný, tedy o běžnou kuchyňskou sůl, která má silné dezinfekční vlastnosti. Pro zpracování česneku před uskladněním si připravte solný roztok, bude vám stačit 1 polévková lžíce soli na 1 litr teplé vody. Po úplném rozpuštění zalijte česnek tak, abyste půdu příliš nepřemokřili. Ke sklizni pak přistupte zhruba o týden později.
Jak připravit česnek k uskladnění
Jakmile je česnek sklizen, musí být řádně připraven ke skladování. I tady lze totiž udělat řadu chyb. K tomu je nutné nechat česnek usušit, a to vždy spolu se stonky. Mohou být umístěny pod stříškou nebo kdekoliv uvnitř, například v teplejší spíži. Nikdy ho však neomývejte od zeminy. Je třeba počkat, až zemina uschne, a poté ji jemně odrhnout.
Poté můžete začít česnek splétat do copů. Princip je stejný jako u pletení věnců. Jednu hlavičku česneku s co nejdelším stonkem je třeba položit na stůl. Druhá hlava se na ni položí kolmo a zespodu se vede zapletení dlouhým koncem stonku. Takto se přidávají všechny další hlavičky, dokud není cop dostatečně dlouhý.
Jak skladovat česnek v bednách
Pokud nechcete zaplétat copy, pak můžete uskladnit česnek v krabicích nebo v bednách. V takovém případě stonky uřežte, ale nikdy ne přímo u hlav. Nechte asi 5 až 10 centimetrů dlouhý ocásek, který přispěje k delší trvanlivosti. Takto je možné uchovávat česnek i při pokojové teplotě, není třeba ho nosit do sklepa. Nemůžete je ovšem uložit do textilních pytlů, tady by mohly začít hnít. Je rovněž možné opálit suché konce česneku zapalovačem nebo zápalkami, aby se zvýšila jejich trvanlivost.
Další tipy pro prodloužení skladování česneku
Pokud si chcete být jistí, že česnek opravdu vydrží až do jara, ale zároveň pro to nemáte optimální podmínky, zkuste si ještě trochu pomoci. V bednách ho totiž můžete prosypat dřevěným popelem, který působí jako fungicid. Rovněž je možné přidat do této ochrany trochu soli, která česnek ochrání před nadměrnou vlhkostí.