Staré lidové hnojivo: Zálivka z chleba pomůže téměř každé plodině na zahradě

Hnojení zahrady nemusí být nijak drahé ani náročné. Stačí si vzít k ruce nespotřebované zbytky z domácnosti – třeba staré pečivo

i Zdroj fotografie: Mmangan333 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hnojení rostlin pomocí nejrůznějších domácích zbytků se stává čím dál tím populárnějším. A vděčit lze za to nejenom jeho účinnosti, ale také ekologii. Tyto metody nejenže recyklují organický odpad, ale také poskytují rostlinám živiny potřebné pro zdravý růst (alespoň podle magazínu iReceptář).

Hnojivo z chleba

Hnojení droždím není žádnou novinkou – miluje ho především plodová zelenina, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uvedli dříve. Ovšem hodí se i staré pečivo. Pro výrobu chlebového hnojiva budete potřebovat:

  • Plastovou nádobu o objemu 6–10 litrů
  • Chléb (ideálně mix žitného a pšeničného v poměru 50/50)
  • Vodu

Nádobu z ¼ naplňte chlebem a poté ji dolijte vodou až nahoru. Pečlivě uzavřete a nechte stát na slunečním světle po dobu jednoho týdne. Tato fermentovaná směs slouží jako vynikající stimulant pro rostliny, které jsou buď oslabené po zimě nebo postižené nemocemi – a před aplikací ji stačí jen promíchat, ředit ji už není třeba.

Čím potěšíte zvířata v zimě? Na suché pečivo raději zapomeňte

Výroba bylinného hnojiva

Další skvělou metodou hnojení je využití nejrůznějších bylin a plevele, které můžete najít přímo ve vaší zahradě. A ani její příprava není těžká,  jak uvádí web MagazínDoma. Potřebné materiály:

  • Sud nebo velká nádoba
  • Vytrhaný plevel, pampelišky, kopřivy
  • Voda

Do sudu vložte byliny a plevel a zalijte vodou. Nechte směs stát a fermentovat po dobu jednoho týdne. Poté vše přeceďte a zbylou tekutinu použijte jako zálivku. Její hnojicí schopnosti efektivně podporují růst a zdraví rostlin, takže trocha té práce s výrobou rozhodně stojí za to.

Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo. iZdroj fotografie: Therobotking / Creative Commons / CC BY-SA
Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo

Použití chlebového kvásku jako hnojiva

Další tip nám do redakce Chalupáři-Zahrádkáři poslala  čtenářka Hana H. z Uherského Ostrohu, která miluje i hnojení česnekovými slupkami. „Chlebový kvásek obsahuje kvasinky, které jsou pro rostliny velmi prospěšné. Aby byl účinný a neškodil rostlinám, je nutné ho naředit. Já to dělám takto: Přibližně 1 litr chlebového kvásku na kbelík (10 litrů) vody. Kvasinky stimulují růst rostlin a podporují tvorbu silného kořenového systému. A jsou tak účinné, že je stačí používat jen jednou za měsíc – mně to tedy úplně stačí.“

Snadná výroba hnojiva ze starého chleba

Jak využíváte zbytky pečiva vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články