Struhadlo zase strouhá jako nové, k jeho nabroušení postačí obyčejný smirkový papír

I úplně tupé struhadlo se může proměnit zase v ostrého a šikovného pomocníka – stačí ho jen podomácku nabrousit.

Tupé struhadlo naostříte za pár sekund, chce to jen alobal i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Struhadlo patří bezpochyby k nejpoužívanějším součástem kuchyňského vybavení. Stejně jako všechny často používané nástroje však může i ono časem ztratit svou ostrost, takže strouhání zeleniny nebo jiných potravin se pak stává pracným a méně efektivním procesem. Chcete-li svému struhadlu vrátit jeho bývalou slávu, je klíčem k úspěchu jeho nabroušení. A naštěstí to nevyžaduje návštěvu profesionálního ostřiče nástrojů. Vystačíte si i s jedním jednoduchým domácím předmětem – smirkovým papírem

Jak naostřit struhadlo pomocí smirkového papíru

K nabroušení čepelí struhadla potřebujete pouze kousek obyčejného smirkového papíru z obchodu, jak radí web iReceptář. Než ovšem začnete, lehce ho navlhčete vodou. To mu pomůže lépe přilnout ke kovu struhadla. Poté s ním asi minutu jemně třete všechny otupené zuby struhadla, a nakonec ho opláchněte pod tekoucí vodou. Uvidíte, že bude stejně účinné, jako když bylo nové.

Broušení tupého struhadla z pohodlí domova: Za 30 sekund to zvládne úplně každý, potřeba bude jen obyčejný hrnek

Alternativní metoda: Použití hliníkové fólie

Zajímavé je, že k ostření struhadla lze použít také hliníkovou fólii – tedy alespoň podle informací z webu NášDům. Stačí kousek alobalu zmačkat do kuličky a „nastrouhat“ ho. „Tato metoda je překvapivě účinná nejen pro struhadla, ale i pro nůžky, sama to dělám doma pořád,“ potvrzuje své zkušenosti čtenářka Michaela N. z Potštátu.

Struhadlo, prkénko, mrkev iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vám váš věrný kuchyňský pomocník sloužil zase tak spolehlivě, jako když jste si ho pořizovali, nezapomeňte ho řádně naostřit

Domácí kutilové ocení pilník

Pokud ovšem potřebuje zrenovovat skutečně tupé struhadlo po (pra)babičce, pak vám tyto jednoduché metody stačit nebudou. K ruce si budete muset vzít hřebíky a pilník. Hřebíky o správném průměru nejdříve jemně vyrovnejte jednotlivé zuby struhadla, a poté jim dodejte ostrost jemnou prací s pilníkem.

Tato metoda vás sice bude stát nějaký čas, ale uvidíte, že výsledek bude rozhodně stát za to. Podrobněji popsali tuto metodu Chalupáři-Zahrádkáři zde. Zvládne ji opravdu kdokoliv.

Šetřit můžete i jinak. Naučte se třeba, jaksi vyrobit domácí gel na praní

Jaké triky pro údržbu kuchyně používáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články