Šupiny z kapra mohou být odstraněny pomocí horké vody a struhadla – není to těžké a zvládne to i úplný kuchař – začátečník.
Umění přípravy kapra se dědí z generace na generaci, ovšem mnohé techniky se stále vyvíjejí a přizpůsobují, takže to, co ještě nedávno zabralo klidně přes hodinu, může teď být otázkou několika minut. A pokud se naučíte trik s horkou vodu a struhadlem, budete si moci odteď totéž říct i o přípravě tradičního kapra.
Tradiční technika: Metoda strouhání
Naše babičky se při odstraňování kapřích šupin spoléhaly na použití struhadla. I když se může zdát, že jde o staromódní přístup, ve skutečnosti je stále velmi účinný. Jak na to? Nejdříve je třeba kapra polít horkou vodou, jak radí web AbecedaZahrady. Tento postup způsobí, že kluzký sliz ztuhne, což vám usnadní práci s rybou. Pro efektivní odstranění šupin se také doporučuje kapra zajistit suchou bavlněnou látkou a začít se strouháním šupin od ocasu směrem k hlavě.
„Tento postup se osvědčuje nejlépe ihned po vykuchání a usmrcení kapra. Pokud se s tím otálí, je odstraňování šupin stále obtížnější. Počítejte také s tím, že se šupiny rozptýlí po kuchyni, ale použitím hluboké nádoby lze nepořádek do jisté míry omezit. Stačí i čistý kbelík,“ radí pan Jaroslav N. z Náměšti nad Oslavou.
Technika nože si žádá přesnost a opatrnost
Složitější (ovšem o něco čistější) postup vyžaduje zručnost, praxi a také extrémně ostrý, tenký nůž. Tato metoda spočívá v odříznutí šupin i s jejich kapsami. Při používání nože buďte opatrní, začněte od ocasu směrem k hlavě a opatrně manévrujte čepelí nahoru a dolů, abyste šupiny zcela odstranili a zanechali pak sobě jen čistou kůži. Na nůž nevyvíjejte nadměrný tlak, aby nedošlo k náhodným hlubokým řezům do masa. A aby vám kapr neklouzal, uchopte ho s pomocí utěrky nebo starých novin (na ty nedal dopustit můj děda).
Skladování a příprava porcí kapra
Po přípravě kapra je nezbytné jeho okamžité uskladnění v tmavém a chladném prostředí, jak radí web ChomutovskýDeník. Vhodné jsou porcelánové nebo skleněné nádoby, pevně zakryté. Doporučuje se také přikrýt rybu potravinářskou fólií. A pozor také na správnou teplotu. Při té okolo 2 °C by měl být kapr zpracován do 48 hodin, zatímco při teplotě 6 °C zůstává čerstvý pouze 24 hodin. Před kulinářskou úpravou je vhodné rybu opláchnout ve vodě a osušit. A na kosti existuje také skvělý trik, o kterém jsme na Chalupáři-Zahrádkáři už v minulosti informovali.