Dokonalý vánoční kapr podle šéfkuchaře: Dodržením šikovných triků budou kapří řízky chutnější než kdy jindy

Pokud nevíte, jak na smaženého kapra, inspirujte se triky profesionálů. Pomohou vám s výběrem i jeho úpravou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Freepik
                   

Kupujete-li kapra z kádě, sledujte, zda káď není přeplněná, ryby jsou v ní ve stresu a odrazí se to na chuti masa. Neberte rybu ležící na boku nebo dokonce břichem vzhůru. Kapr musí být čilý a neměl by být potlučený. V obchodě koupíte buď celou rybu již zabitou nebo půlky či porce. U celé se přesvědčte, že je čerstvá. Podívejte se jí do očí, měla by je mít jasné a čiré. Při zmáčknutí kůže prstem se důlek musí po chvíli vyrovnat. Žábry jsou u čerstvé ryby růžové a lesklé.

Jak vybrat vánočního kapra

K rybě si přičichněte, nevoní-li rybinou, ale spíše zapáchá, rozhodně ji neberte. Diskuze se vedou o správné velikosti kapra. Mnoho lidí je přesvědčeno, že lépe chutná ten menší, do váhy 2,5 kg, větší jsou cítit bahnem. Pokud kupujete ryby z velkochovu, není důvod k obavám. Kapři jsou po výlovu umístěni do sádek, kde proudí čerstvá voda, právě proto, aby se maso zbavilo bahnité příchuti. Co může způsobovat pachuť, je tuk, kterého mají větší ryby více. Ten odstraníte odříznutím tukové řasy na břiše.

Jak vybrat vánočního kapra iZdroj fotografie: Depositphotos

Transport a uchování ryby

Je lepší si kapra nechat usmrtit a vykuchat. Na transport si vezměte chladící tašku. Teplota nad 5 °C výrazně zkracuje životnost masa. Doma kapra uložte do chladničky. Pokud přemisťujete živého, přeprava musí být co nejkratší. Kupujte ho těsně před konzumací, nejlépe v ten den.

Příprava porcí smaženého kapra

Kapra naporcujte buď na podkovy nebo řezy. Ty nakrájíte, když si kapra vyfiletujete, můžete však kosti i ponechat. K odstranění zbylých drobnějších kostí se doporučuje jednotlivé porce nařezat drobnými řezy těsně vedle sebe. Kostičky se překrájí a po usmažení nejsou vůbec znát. Kůži buď stáhněte nebo nechte na místě. V každém případě stáhněte šupiny speciální škrabkou či hranou nože v protisměru (nebo si kupte kapra lysáče).

Smažený kapr recept

A jak postupovat při přípravě smaženého kapra krok za krokem, aby se zaručeně povedl?

Ingredience:

  • porce kapra
  • citrónová šťáva (nemusí být)
  • sůl
  • bílý pepř (nemusí být)
  • hladká mouka
  • vejce
  • mléko
  • čerstvá strouhanka
  • olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
Jak vybrat vánočního kapra iZdroj fotografie: Depositphotos

Postup samotný není nijak složitý. Stačí se držet osvědčených kroků. Možné se ovšem budete muset zbavit některých zažitých návyků – například obalování řízků předem a jejich dlouhé stání na talíři jim rozhodně nesvědčí.

  1. Maso osolte, případně opepřete a zakapejte citrónem.
  2. Připravte si vše na obalování do jednotlivých mís. Vejce rozšlehejte s trochou mléka.
  3. Do velkého hlubšího kastrolu nebo pánve dejte rozehřát tuk. Může být jeden druh nebo směs.
  4. Jednotlivé porce obalte v mouce, vejcích a strouhance a hned vkládejte do horkého tuku a smažte z obou stran do zlatova.
  5. Usmažené kousky dejte na papírové ubrousky odsát. Zbavíte se tak přebytečného tuku a kapr díky tomu nebude tak velkou kalorickou bombou jako obvykle.

Jak smaženého kapra na Vánoce připravujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Zobrazit další články