Půda tvrdá jako kámen, těžká a bez živin? Stačí zasít jedinečné „zelené hnojení“ a bude měkká i vzdušná jako chmýří

Pokud je zemina na vaší zahradě tvrdá, jílovitá a nevýživná, pak jí dodejte vzpruhu pomocí šikovného zeleného hnojení.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia) je po všech stránkách nenáročná jednoletá rostlina kvetoucí modrofialově. Patří do širokého rodu svazenka a u nás se používá zejména jako zelené hnojení. Její pěstování není nijak náročné, a přitom dokáže zeminu na zahradě obohatit po mnoha stránkách.

Proč pěstovat svazenku

Všestrannost svazenky spočívá v tom, že může nahradit několik rostlin běžně používaných jako zelené hnojení (například oves, lupinu, hořčici či jetel sladký). Mezi její hlavní výhody patří:

  • nenáročnost na složení půdy,
  • vysoká odolnost vůči suchu,
  • dobrý růst i ve stínu,
  • možnost výsevu téměř kdykoliv (snáší i teploty pod -10 °C),
  • okamžité vyživení půdy ihned po požnutí,
  • odolnost vůči škůdcům,
  • baktericidní vlastnosti, které dezinfikují půdu,
  • obnovení půdy po předchozí výsadbě,
  • zvýšení obsahu dusíku v půdě,
  • fungicidní účinek.

Domovinou této rostliny je Severní a Jižní Amerika, ale dnes se svazenka se pěstuje v mnoha zemích světa. Podmínky výsevu mohou být různé, poprvé je možné ji vysévat ihned po tání sněhu, nejpozději pak v září nebo v říjnu. Její semena klíčí po několika týdnech a poté mladé rostlinky rostou opravdu rychle. Před vykvetením je však nutné svazenku posekat. Posekané vršky lze použít jako mulčovací materiál a zbytek svazenky se jednoduše zakope do země.

Další použití svazenky na zahradě

Pokud se svazenka používá jako medonosná rostlina, vysazuje se po celou sezónu mezi ostatní plodiny, ke kterým dokáže přilákat více opylovačů. Když rostlina odkvete a uschne, lze ji samozřejmě také seříznout a použít jako organické hnojivo. Podzimní výsev svazenky pak obnovuje půdu po letní sezóně. Díky ní bude mít zemina na vaší zahradě lepší vlastnosti a v příštím roce bude výživnější.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výsev na podzim má však ještě jednu výhodu: vysetá svazenka poslouží jako mulčovací kryt. Chrání tak kořeny ostatních rostlin před mrazem a zároveň brání půdu před erozí. Pokud se výsev svazenky provádí během zimy, vzejde brzy na jaře a pohnojí půdu před výsevem či výsadbou jiných plodin. Myslete však na to, že v zimě je třeba vždy použít více semen, protože klíčivost se mrazem snižuje.

Vysejte si svazenku správně

K setí stačí půdu zkypřit hráběmi a trochu zarovnat. Při výsevu však buďte opatrní. Tmavá barva semen mnohdy neumožňuje jejich rovnoměrné vysetí, pro lepší viditelnost je proto doporučuje smíchat s pískem. Pokud je třeba zasít tuto rostlinu do řádků, musíte vytvořit drážku 2 až 3 cm hlubokou, a do ní vysévat semena až po důkladném navlhčení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Následně je zakryjte trochou zeminy. A pozor na přemokření. Pamatujte si, že zeminu je nutné zalévat pouze v případě, že delší dobu nepršelo. A co ještě vědět? Například to, že svazenka může být během sezóny pěstována na jednom místě až 4krát. Půdu pomůže provzdušnit, dodá jí důležité živiny a zlepší její strukturu.

Další druhy zeleného hnojení

Ovšem svazenka není jediným druhem zeleného hnojiva. Vybírat si můžete i podle toho, jaké plodiny chcete v následujícím roce pěstovat. Pro pěstování paprik, okurek, cuket, dýní, brambor a lilku se jako zelené hnojení skvěle hodí žito, oves, lupina, ředkev olejná, hořčice a jetel. Chcete-li pěstovat kukuřici, pak vám skvěle poslouží řepka jarní, ředkev a hořčice. A pro pěstování řepy, mrkve nebo třeba fazolí sáhněte po hořčici, ředkvi olejné, řepce jarní, hrachu nebo vikvi.

Jaké zkušenosti máte s používáním zeleného hnojení na zahradě?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články