Pokud chcete mít perfektní linecké cukroví jako od profesionála, pomohou vám šikovné a chytré hacky, díky nimž se zaručeně povede.
Linecké cukroví patři mezi těch několik základních druhů, které se na našich svátečních stolech objevují každý rok, a to bez ohledu na aktuálně převládající pekařské trendy. A jak ho připravit opravdu dokonale a zajistit jeho křehkost a vláčnost?
Kvalitní suroviny jsou základ
Chcete-li, aby se vám těsto na tohle vánoční cukroví podařilo, bylo vláčné, netrhalo se a v neposlední řadě skvěle chutnalo, vybírejte kvalitní ingredience. Vše začíná a končí u mouky, pokud neseženete speciální mouku na křehká těsta, kupte alespoň co nejlepší hladkou bílou mouku. Vajíčka použijte velikosti L, většinou se používá jen žloutek, ale některé recepty pracují i s celými vejci.
Cukr obstarejte moučkový, jemný, bez hrudek. Do těsta patří kvalitní tuk, nejlépe máslo, nebo alespoň kombinace másla a rostlinného tuku s poměrem tuku 70 procent. Těsto ochuťte kůrou z biocitrónu a pravou vanilkou. Marmeládu na slepení použijte také kvalitní, nemáte-li domácí, na trhu jich je dost. Je lepší když je mírně nakyslá, pikantní a bez zrníček.
Poměr surovin na linecké cukroví
Základní poměr je 3:2:1 v pořadí mouka, tuk a cukr, a berou se násobky sedmi, tedy 21:14:7. Na toto množství se přidá 1 žloutek. Sedmička je šťastné číslo, a proto se říká, že linecké cukroví připravené v tomto poměru přináší štěstí. A kdo sní na Štědrý den 7 kousků, má štěstí celý rok jisté.
Vypracování těsta linecké cukroví
Linecké patří mezi křehká těsta a u nich platí, že se musí zpracovat rychle, aby se těsto takzvaně nespařilo (tuk se začne uvolňovat přílišným hnětením a zahříváním v rukou) a nebylo pak po upečení tvrdé. Některé recepty uvádějí máslo vychlazené, jiné povolené, použít se dá obojí.
Základní linecké těsto na cukroví
Množství vystačí asi na 2 plechy, podle potřeby tedy samozřejmě můžete suroviny přidat.
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 velký žloutek
- kůra z půl biocitrónu
- pár kapek vanilkové esence nebo pasty, případně zrníčka z půl lusku
Jak připravit linecké cukroví
Na vál si odvažte mouku a cukr a promíchejte s kůrou. Doprostřed hromádky udělejte důlek, vlijte prošlehaný žloutek a esenci a přidejte nakrájené kostičky povoleného másla. Rychle zpracujte těsto, nejprve prsty na drobenku, pak přitlačte a spojte do bochánku. Vložte do lednice vychladit a odležet nejméně na 2 hodiny. Jednak těsto ztuhne, a jednak nabobtná lepek v mouce a těsto se nebude při rozvalování trhat.
Připravte si 2 plechy vyložené pečícím papírem. Těsto rozdělte na polovinu a rovnoměrně vyválejte na sílu 2 až 3 mm. Abyste nemuseli podsypávat mouku, použijte silikonovou podložku, nebo pečící papír dospod a navrch dejte potravinovou fólii. Správně vychlazené a odleželé těsto se ale příliš nelepí ani na klasický dřevěný vál. Vykrájejte formičkou tvary a do poloviny vypíchněte očko (nejlépe až na plechu, nezdeformujete si je).
Jak na pečení lineckého cukroví
Troubu rozehřejte na 165 až 170 °C a pečte, až budou tvary po krajích mírně nazlátlé. Upečené nechte vychladnout a zpevnit. Tvary s dírkou pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Spodní díly namažte pikantní marmeládou a opatrně slepte k sobě. Kdybyste je pocukrovali až slepené, kontrast marmelády nebude tak výrazný. Uložte je do krabice a nechte v chladu rozležet, stačí do druhého dne.