Třešně vydrží klidně celý rok, stačí je zamrazit s cukrem

Na svých oblíbených třešních si můžete pochutnávat během celého roku – stačí je umět vhodně zpracovat.

i Zdroj fotografie: Tiefkuehlfan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Sezónní ovoce, jako jsou třešně nebo višně, si nemusíte vychutnávat jen v určitou část roku. Pakliže je správně zpracujete, můžete si chuť léta připomenout klidně i uprostřed zimy. Ať už se rozhodnete ovoce zavařit nebo zamrazit, pamatujte, že správné skladování třešní má svá pravidla, při jejichž dodržení se nestane, že by na vás ve spíži nebo mrazáku čekalo nemilé překvapení v podobě zkaženého ovoce.

Jak na správné skladování třešní v ledničce

Čerstvě sklizené třešně nevydrží moc dlouho, proto se vyplatí je co nejrychleji zkonzumovat, nebo zpracovat. Chcete-li, aby alespoň pár dní přežily v ledničce, vyplatí se dodržet několik zásad. Po nákupu před uložením do chladničky třešně vyjměte z plastového sáčku nebo vaničky, v nichž jste si je domů přinesli. V nich totiž nemůže cirkulovat vzduch a ovoce tak rychleji hnije. Třešně skladujte vždy i se stopkou, díky ní zůstanou šťavnaté a nevniknou do nich žádné bakterie.

Pomůže zamrazit je s cukrem

Pokud si chcete toto letní ovoce vychutnávat po celý rok, zvolte skladování třešní v mrazáku. Tam vydrží v kondici po několik měsíců. Umyté, vypeckované a odstopkované třešně nejprve položte na plech nebo tác jednu vedle druhé, tak aby se nedotýkaly, a na několik hodin je takto uložte do mrazáku. Tím zabráníte, aby se později přesypané do vaničky k sobě přilepily. Jejich trvanlivost můžete ještě vylepšit pomocí cukru a kyseliny citronové – kilogram třešní před zamražením posypejte 250 gramy cukru a lžičkou kyseliny.

Skladování třešní - mražení s cukrem iZdroj fotografie: Freepik

Správně zavařené třešně vydrží celou zimu

Třešně i další sezónní ovoce se dá také zavařit nebo zpracovat jako nejrůznější džemy, marmelády nebo kompoty. Aby takto zpracované ovoce vydrželo opravdu dlouho, je třeba dodržet několik základních hygienických pravidel. Skleničky i víčka (i ta nová) musí být dokonale čistá a vyvařená, jinak se v nich zanedlouho začne šířit plíseň. Zavařujte jen čerstvé ovoce, které nenese žádné stopy poškození. Zavařené sklenice označte (kromě obsahu připište i rok zpracování) a skladujte na suchém a temném místě.

Jak snadno vypeckovat třešně

Jak zpracováváte třešně a jiné sezónní ovoce?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články