Jak rychle a krásně nakrájet mrkev na proužky jako profesionální šéfkuchař? Krájení v kuchyni nikdy nebylo snazší

                   

Mrkev je oblíbenou kořenovou zeleninou v domácnostech po celém světě. Obsahuje mnoho vitamínů, ve větším množství především vitamín A. Kořen této plodiny si dopřáváme buď čerstvý, nebo vařený v nejrůznějších pokrmech. Ne vždy je ale snadné ho zpracovat kvůli jeho válcovitému tvaru. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik, který vám krájení mrkve usnadní.  

Krájení mrkve nikdy nebylo snazší 

Než začnete mrkev zpracovávat, nezapomeňte ji důkladně omýt a zbavit ji nevzhledných postranních kořínků. Pokud ale nechcete ztrácet čas zdlouhavým mytím, oloupejte ji nožem či škrabkou. Pak ji stačí krátce opláchnout. Dále si nachystejte ostrý nůž, nejlépe se zaoblenou čepelí. Ten se na krájení kořenové zeleniny hodí nejvíce. Potřebovat budete také prkénko. Pro tento účel je nejvhodnější dřevěné, mrkev z něj nebude tolik klouzat. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Dejte mrkev na prkénko a na její delší straně z ní kousek ukrojte. Budete tak mít jednu rovnou plochu, na kterou zeleninu následně položíte. Další krájení tak bude snadné a kořen se vám nebude nikde kutálet. Pokud chcete zkusit nakrájet mrkev jako zkušený šéfkuchař, vyzkoušejte krájení typu „Julienne“, kdy musí mít proužek délku přesně 10 cm, ale tloušťka se může lišit. 

Vyzkoušejte recept z Blízkého východu 

Mrkev nakrájenou na proužky můžete využít při přípravě chutného pokrmu s názvem „pilaf“. Budete na něj potřebovat:  

  • 2 lžíce rostlinného oleje, 
  • 0,5 kg kuřecího masa, nejlépe stehenních řízků, 
  • 25 g skořice (mleté), 
  • 2 lžíce kmínu (mletého), 
  • 1 citron,
  • 1 cibuli,
  • 1 lžíci medu, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 200 g rýže, 
  • 0,4 l zeleninového vývaru, 
  • 30 g rozinek, 
  • 2 mrkve, 
  • 1 pomeranč, 
  • 30 g mandlí (na plátky), 
  • 4–5 lístků máty, 
  • 1 bílý jogurt.
iZdroj fotografie: Unsplash

Rozehřejte na pánvi jednu lžíci oleje a přidejte maso. To může být buď rozemleté, nebo nakrájené na kostičky. Přidejte skořici a kmín. Po zatáhnutí masa přidejte med, přemístěte směs do mísy a zalijte ji citronovou šťávou. Na zbývajícím oleji orestujte cibuli a česnek, přisypte rýži, zalijte ji vývarem a nechte vařit. Přidejte k rýži mrkev nakrájenou na proužky, pomerančovou kůru, rozinky a nechte vše podusit. Nakonec vmíchejte směs s masem. Podávejte s mandlemi, mátou a jogurtem. 

A co vy? Krájíte mrkve raději na proužky, nebo na kolečka?

Zkuste si z mrkví vytvořit krásné květiny a dodejte tak svým jídlům neotřelý šmrnc!
Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články