Po mnoha kolech pečení, smažení a grilování se na roštech a povrchu trouby hromadí odolné zbytky a mastnota. Pomůže vám s nimi brambora.
Trik této metody spočívá v přirozené kombinaci škrobu z brambor a trochy přidané soli. Brambory obsahují kyselinu šťavelovou, která ve spojení s abrazivním prostředkem, jako je v tomto případě právě sůl, skvěle rozkládá nečistoty a rozpouští mastnotu. Při tření funguje zrnitá a vlhká struktura brambor jako přírodní drhnutí, které účinně odstraní i ty nejodolnější skvrny bez poškrábání.
Průvodce čištěním roštu trouby bramborou krok za krokem
Aby byl proces čištění ještě účinnější, začněte namočením roštu, radí web TkeKitchn. Použijte dřez, velké umyvadlo nebo třeba vanu, je-li to nutné, a naplňte je horkou vodou. Přidejte několik kapek saponátu a nechte rošt alespoň 15-20 minut odmočit. Tento krok pomůže změkčit nečistoty a opravdu značně vám usnadní práci.
Mezitím rozkrojte velkou bramboru napůl. Na rozříznutou stranu nasypte podle návodu z webu TheCleaningCollective velké množství hrubé soli. Jednotlivá zrnka budou v kombinaci s bramborovým škrobem působit jako abrazivní prostředek, který vydrhne jakoukoli odolnou špínu (ale přitom nepoškrábe ani ty nejjemnější povrchy).
Rošt vyčistíte za pár minut
S polovinou brambory pokrytou solí začněte drhnout rošt. Škrob z brambor a abrazivní struktura soli začnou prakticky okamžitě odbourávat mastnotu, špínu a připečené zbytky, takže nebudete muset ani příliš tlačit. Pracujte krouživými pohyby a zaměřte se na obzvláště znečištěná místa, podle potřeby přidejte další sůl. Na obzvláště znečištěná místa pak můžete místo drátěnky použít zmačkaný alobal, jak Chalupáři-Zahrádkáři psali už dříve. Budete mít jistotu, že si žádný povrch zaručeně nepoškrábete. V případě potřeby rošt opláchněte a celý postup opakujte.
Jak vyčistit sklo trouby beze šmouh
Bramborový trik funguje stejně dobře i na dvířka trouby. Jednoduše potřete sklo syrovou bramborou, následně ho opláchněte a vyleštěte suchým hadříkem. Zbavíte ho tak veškerých šmouh a zároveň mu dodáte perfektní lesk.
„Já syrové brambory používám na rez,“ dodává další tip čtenářka Jitka K. z České Třebové. „Prostě s nimi rezavé skvrny třu tak dlouho, až se pustí a zmizí. Pak už jen čištěné místo dobře osuším, aby se rez nevytvořila znova, a je to. Funguje to třeba na nádobí, nůžky, šrouby – prostě na cokoliv si vzpomenete.“
Naučte se, jak vyjmout z dvířek trouby sklo a vyčistit ji tak ještě o něco jednodušeji