Usazeniny z pánví a hrnců zmizí rychlostí blesku, hravě si s nimi poradí ocet a soda

Ocet a soda patří mezi velmi univerzální domácí úklidové pomocníky – poradí si například i s napečenou špínou na pánvích.

Usazeniny z pánví a hrnců zmizí rychlostí blesku, hravě si s nimi poradí ocet a soda i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nádobí je srdcem každé kuchyně, ale časem se na něm mohou hromadit odolné usazeniny, díky nimž nejenom ztrácí lesk, ale také se mnohem hůř používá. Naštěstí není třeba hned běžet do drogerie pro speciální přípravky – stačí vsadit na sílu základních domácích prostředků, jako je například ocet nebo jedlá soda.

Jedlá soda a voda se špínou zatočí

Jedlá soda, všudypřítomná přísada ve světě pečení, má v domácnosti opravdu všestranné využití – pomoci vám totiž může třeba i s čištěním obtížně přístupných míst nebo silně znečištěného nádobí. Díky své mírné abrazivní povaze a alkalickým vlastnostem je totiž úplně ideální pro odstraňování připálených zbytků.

Jak ji použít nám poradila čtenářka Ivana K. z Ostravy: „Naplňte připálenou pánev vodou tak, aby pokryla připálená místa, a přiveďte ji na 5 minut k varu. Po vychladnutí vodu slijte a postižená místa posypte velkým množstvím jedlé sody. Nechte ji působit 2 až 3 hodiny. Nakonec hrubou stranou čisticí houbičky jemně vydrhněte usazeniny a máte hotovo.“

Ocet je účinný při odstraňování různých usazenin, včetně těch vápnitých na hrncích a pánvích. V kombinaci se sodou je neporazitelný. iZdroj fotografie: Depositphotos
Ocet je účinný při odstraňování různých usazenin, včetně těch vápnitých na hrncích a pánvích. V kombinaci se sodou je neporazitelný

Octový roztok jako silnější kalibr

Když samotná jedlá soda nepomůže, přichází na pomoc ocet. Jeho kyselá povaha rozbije i ty nejodolnější skvrny. Připravit si musíte jen octový roztok.

  • V pánvi smíchejte stejný díl octa a vody.
  • Směs zahřejte, dokud nezačne vřít, a poté přidejte jedlou sodu přímo do pánve, čímž dosáhnete hloubkového vyčištění.
  • Po odeznění reakce pánev jemně vydrhněte a opláchněte.

Drhnutí hliníkovou fólií

U moderních pánví, které nejsou abrazivní, může být jemným, ale účinným nástrojem k jejich vyčištění také kulička z hliníkové fólie. Po namočení pánve ji jednoduše použijte k jemnému drhnutí spálených míst – poslouží vám lépe než drátěnka.

Čištění zrezlých pánví a hrnců za pomoci domácích pomocníků: Citron, brambora a sůl podají pomocnou ruku

Očista Coca-Colou

Coca-Cola, známá svou kyselostí, dokáže překvapivě rozpustit i různé odolné skvrny a připálené zbytky. Jak na její použití poradil web UklizenýDomov (a já to dělám úplně stejně, takže tenhle postup rozhodně můžu doporučit). Nalijte Coca-Colu do připálené pánve a nechte ji 2 až 3 hodiny působit. Poté pánev umyjte jako obvykle.

Jedlá soda, všudypřítomná přísada ve světě pečení, má v domácnosti opravdu všestranné využití iZdroj fotografie: Freepik
Jedlá soda, všudypřítomná přísada ve světě pečení, má v domácnosti opravdu všestranné využití

Kečup na skvrny

Kečup sice neodstraní léta připálené jídlo, ale účinně si podle webu iReceptář poradí i s nedávnými skvrnami. Jak ho použít? Naneste tenkou vrstvu na postižené místo, nechte působit alespoň 15 minut a poté umyjte jako obvykle. Další skvělým čističem odolné špíny je podle redakce Chalupáři-Zahrádkáři i peroxid vodíku. A vyzkoušet můžete i hořčičný prášek.

Údržba a čištění wok pánve, aby byla stále jako nová

Jak jste si s čištěním napečeného nádobí poradili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články