Správné uskladnění česneku (Allium sativum) je palčivým problémem snad každého zahrádkáře. Tradičně se používá dobře vysušená vazba česneku, ovšem ne vždy je tak spolehlivá, jak si myslíme. I drobná chyba totiž může zničit celou úrodu. A jak tomu tedy předejít? Vsaďte na osvědčenou metodu našich předků. Obešli se bez mrazáku i nejrůznějších chemických prostředků, a přesto jim česnek vždy vydržel až do další sezóny.
Jak uskladnit česnek po sklizni
Dlouhodobá výdrž uskladněného česneku je přímo závislá na správném provedení celé sklizně. Česnek vykopaný příliš brzy nebývá chutný, a navíc se kazí rychleji. Pozdě sklizená úroda má zase tendenci se rozpadat, ztrácí chuť a rychleji vysychá. A jak tedy rozpoznat správný stupeň zralosti česneku? Zaměřte se především na horní část rostliny, případně alespoň její spodní listy. Když začnou schnout, můžete sklízet.
Další spolehlivý rozpoznávací znak najdete na samotných palicích. Pokud jsou jejich slupky zcela suché a mají fialovobílou barvu, pak je můžete bez obav vyjmout ze země. Kořenový krček lze také v té správné době zralosti česneku velmi snadno oddělit od samotné palice. Je totiž tuhý a suchý. A v neposlední řadě ukáže na plně zralou rostlinu také vyvíjející se květenství. V takové chvíli je na sklizeň už nejvyšší čas.
Jak čistit česnek? Nebývá to třeba
Palice musíme také správně vykopat. Pomozte si lopatou, protože běžné vytažení palici poškodí. Následně ho jen lehce očistěte od špíny (pro vykopání si vybírejte suché dny, aby nebyly palice obaleny blátem) a následně ho vysušte. V tomto okamžiku je nejlepší pověsit ho do stínu (prozatím bez oddělení palic od stonku) a několik dní počkat. Tento proces by měl probíhat v místnosti s dobrou cirkulací vzduchu.
Tento krok rozhodně nepřeskakujte. Dokáže totiž značně vylepšit chuť česneku, protože všechny živiny ze stvolů se během této doby ještě dodatečně stáhnou přímo do stroužků. Takto vysušený česnek také samozřejmě obsahuje více živin. Ve hře jsou zejména vitamíny A, skupiny B a C. Ze stonků však rostlina načerpá rovněž selen, vápník, polysacharidy, triterpenové saponiny, jód, flavonoidy i prospěšné lektiny.
Česnek roztřiďte podle zralosti
Jakmile česnek proschne, vytvořte z něj tři skupiny. V té první budou nějak nemocné nebo hodně poškozené palice. Ty musíte využít jako první. Do druhé skupiny patří ty, u nichž se už stroužky oddělují od středu. Ani ty nejsou vhodné pro dlouhodobé uskladnění. To můžete provést jen u absolutně zdravých palic bez sebemenších známek obtíží. Odstraňte z nich opatrně vrchní slupku a dále upravte.
Jak uskladnit česnek, aby nevysychal
Teprve teď je čas na samotnou úpravu před skladováním. Proto nejdříve odstřihněte všechny suché stvoly, ale nechte zároveň 1-2 centimetry dlouhý stonek. Budete ho totiž potřebovat. Proti vysychání česneku je totiž nejlepší jeho opálení nad plamenem svíčky. To ho zapečetí a ochrání proti vstupu mikroorganismů a dalších patogenů. A co si s takto upraveným česnekem počít dál? Můžete ho jen tak uložit do spíže.
To by však byla škoda, protože k dlouhodobé výdrži mu stačí už jen málo. Najděte si dostatečně velkou sklenici a na její dno nasypte asi centimetrovou vrstvu popela. Poté ji do poloviny naplňte česnekem a znovu přesypte popelem. A totéž opakujte až do úplného naplnění. Takto uskladněný česnek není nutné ani zavírat. Nechte ho na dobře přístupném místě a odebírejte podle potřeby. Budete překvapeni jeho intenzivní chutí a vůní.