Už žádné loupání vajec, před vařením je stačí propíchnout

K vaření vajec potřebujete komě vody a soli i jednu drobnost – špendlík. Zabrání totiž jejich nepříjemnému loupání.

Už žádné loupání vajec, před vařením je stačí jen propíchnout i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vejce jsou základem snídaně i mnoha jiných pokrmů. Ale to utrpení, když je po uvaření musíte oloupat! Snaha čistě odstranit skořápku, aniž by se vejce pod ní poškodilo, může být leckdy opravdovou zkouškou trpělivosti, jak jsem se už sama mnohokrát přesvědčila. Ale od té doby, co používám trik se špendlíkem pole webu iReceptář, nemám už s tímto úkonem žádný problém. Vše je navíc opravdu jednoduché.

Věda v pozadí řešení

Než se pustíme do podrobností o tom, jak efektivně propíchnout vejce, věnujme chvíli pochopení toho, proč to funguje. Když propíchnete skořápku vejce, zejména na jeho širším konci, kde se nachází vzduchová kapsa, vytvoříte malý otvor, kterým může dovnitř během procesu vaření proniknout voda. Jakmile se to stane, vytvoří se mezi bílkem a skořápkou polštářek páry, který účinně uvolní vazbu mezi nimi. Výsledkem je snazší loupání po uvaření.

3 zlatá pravidla pro přivedení vařených vajec k dokonalosti. Je libo natvrdo, nahniličko nebo naměkko?

Příprava je klíčová

Stejně jako u každého kulinářského pokusu začíná úspěch s propichováním vajec správnou přípravou. Začněte tím, že před vařením necháte vejce 20 až 30 minut odstát na pokojovou teplotu. Bílek se tak přizpůsobí okolnímu prostředí a sníží se pravděpodobnost prasknutí při vaření. Nakonec vajíčko propíchněte na širším konci jehlou nebo špendlíkem. Buďte jemní, ale pevní a dbejte na to, aby byl otvor dostatečně velký, aby se do něj dostala voda, ale ne tak velký, aby narušil strukturální integritu vejce.

Jakmile jsou vejce propíchnutá, je čas začít vařit. Přiveďte hrnec s vodou k varu a přidejte lžíci soli, aby se vejce později lépe loupala (Chalupáři-Zahrádkáři doporučují také ocet). Pak je opatrně spusťte do vroucí vody a spusťte časovač. V závislosti na požadované tekutosti žloutku budete chtít vejce vařit 6 až 12 minut.

Jak zvýšit produkci vajec iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby se vám tentokrát vařená vejce opravdu povedla, pomozte si před jejich vložením do vody jedním malým trikem

Chladicí finále také pomůže

Po dokončení vaření je nutné vejce rychle zchladit, aby se zastavil proces vaření a usnadnilo se loupání. Ponořte je proto alespoň na pět minut do mísy s ledovou vodou, aby teplota rychle klesla a pára ve skořápce udělala své. Loupání už pak bude hračkou. A pokud by to přece jen nestačilo, pomozte si podle návodu z webu TOPrecepty příborovým nožem.

Jaké jsou vaše triky pro správnou přípravu vajec?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články