Do vody na vaření vajec přidejte ocet, vejce už nikdy nepopraskají

Kyselé prostředí způsobené octem pomáhá udržovat pevnost bílku ve vajíčku, což snižuje pravděpodobnost prasknutí skořápky během vaření.

Do vody na vaření vajec přidejte ocet, vejce už vám nikdy nepopraskají i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Dokonalá příprava vajec trápí kuchaře snad už od počátku věků. Je to kulinářská činnost, která se zdá být zdánlivě jednoduchá, ale ve skutečnosti je spojena s nebezpečím prasklých skořápek a neuspokojivých výsledků. Ale nebojte se, pomoci vám může tajná zbraň v podobě docela obyčejného octa, jak informuje web HomeKitchenTalk.

Ocet: Alchymistická přísada

Podle informací z webu iReceptář už pouhá jedna čajová lžička octa na každé vejce zajistí, že se v případě praskliny bílek rychle srazí, čímž se trhlina utěsní a vejce zůstane neporušené. Tento trik je cenný zejména tehdy, když je estetická dokonalost ceněna nadevše – například při zdobení velikonočních vajíček.

Zázrak se zápalkami

Pokud doma ocet nemáte, můžete vyzkoušet trik se zápalkami. Ten spočívá v tom, že se do vroucího hrnce s vejci vhodí tři až pět zapálených zápalek. Tento trik nám poradila čtenářka Katka K. z České Lípy. „Nevím, proč to funguje. Ale dělala to moje babička, tak to dělám taky.“ Dalším problémem může být přeplnění hrnce.

Banánové slupky a vejce zahrabte, v zemi poslouží jako bomba plná živin pro rostliny

Vejce, která se při vaření skoro dotýkají, jsou náchylná ke srážkám, což vede k prasklinám a jejich následnému rozbití. Tak pozor na to. Tuhle chybu jsem dřív dělala já a v takovém případě nepomohl ani ocet. Dalším dobrým tipem je sůl – ta rychle sráží bílek ve chvíli, kdy se vejce přece jen naťukne, takže vám pak jeho obsah nevyteče do vody.

Přidání octa do vody při vaření vajec může pomoci zabránit praskání skořápky. Šikovných triků však existuje více. iZdroj fotografie: Depositphotos
Přidání octa do vody při vaření vajec může pomoci zabránit praskání skořápky. Šikovných triků však existuje více

Načasování je také důležité

Ale zapomenout byste neměli ani na čas – převaření totiž vejcím rozhodně nesvědčí. A jak vypadá onen magický vzorec? Tři minuty pro vejce naměkko, šest minut pro ta na hniličko a devět minut pro vejce natvrdo – to jsou časy, které se postarají o dokonalost vašeho výtvoru. A pokud potřebujete vejce také dobře oloupat, doporučují Chalupáři-Zahrádkáři jejich vaření s citronem, půjde to potom jedna báseň. A nezáleží na tom, zda zvolíte ta hnědá nebo bílá, rozdíly mezi nimi jsou totiž opravdu minimální.

3 tipy na opravdu jednoduché loupání vajec

Jaké jsou vaše oblíbené kuchyňské hacky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články